Fosil yakıt üreticisi Suudi Arabistan, Ortadoğu’nun yeşil enerji liderleri arasına girdi

Bu yılki Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası’nda Dünya Gelecek Enerji Zirvesi Güneş Forumu’nda açıklanan Solar Outlook Raporu’na göre, Suudi Arabistan yenilenebilir enerji kullanma yarışında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin liderlerinden biri haline geldi.

Orta Doğu Güneş Endüstrisi Birliği tarafından hazırlanan raporda, Suudi Arabistan ve Umman’ın yenilenebilir enerji yarışında lider olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Mısır’ı takip ettiği açıklandı.

Raporda, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 60 gigawatt (GW) yenilenebilir enerji üretimi hedefini yürürlüğe koymasının üçüncü yılında olduğu belirtiliyor.

Orta Doğu Güneş Endüstrisi Birliği Genel Sekreteri Martine Mamlouk, güneş enerjisine yatırımın Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde belirgin olduğunu söylerek ‘’Suudi Arabistan’ın 40 gigawattı güneş enerjisi olan yaklaşık 60 gigawattlık yenilenebilir enerji hedefi var. Bu, Suudi Krallığı’nın ekonomide çeşitlilik ve Vizyon 2030 hedefi ile çok uyumludur. Sektör, şebeke paritesine ulaşırken, sistemlerin, üretim yönetiminin ve şebekelerin verimliliğini artırmak için yeni teknolojilerin aktifleşmesini görmek harika” diye konuştu.

PETROL BAĞIMLILIĞININ AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Pazar araştırmacısı Frost & Sullivan’ın verilerine göre, Suudi Arabistan’ın enerji talebi son 10 yılda yüzde 60 oranında arttı. 2019 yılında elektrik talebi 62.7 GW’a ulaştı ve 2030’a kadar 120 GW’a çıkması bekleniyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güneş enerjisi projelerinin değerinin 5 milyar ila 7,5 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. 2024 yılına gelindiğinde ise bu rakamın 15 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Vizyon 2030 programı kapsamında Suudi Krallığı; petrol gelirlerine olan bağımlılığını azaltmayı, enerji karışımını çeşitlendirmeyi ve yenilenebilir enerji potansiyelinden yararlanmayı hedefliyor.

Enerji Bakanlığı bünyesinde Yenilenebilir Enerji Proje Geliştirme Ofisi kurulduktan sonra, 2018 yılında Suudi Krallığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı’nın hedefleri yukarı doğru revize edilerek beş yıllık 27,3 GW ve 12 yıllık hedef 58.7 GW olarak belirlendi.

Suudi hükümeti 2023 yılına kadar yenilenebilir enerji projelerine 50 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor.

Orta Doğu Güneş Endüstrisi Birliği Genel Sekreteri Martine Mamlouk, “Orta Doğu Güneş Endüstrisi Birliği’nde, bölgesel ekonomilerin karbon ayak izi azalırken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güneş enerjisi gelişmelerinin hızlandırılmış ve cazip tarifelere ulaştığını görmekten heyecan duyuyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 2019-2023 yılları arasında yenilenebilir enerji yatırımlarının toplamının 71,4 milyar dolar olması bekleniyor. Bu, 210 milyar dolar değerinde olan enerji sektöründeki toplam yatırımın yüzde 34’ünü temsil ediyor.

Suudi Arabistan’ın yaptığı değişiklikler arasında yerel geliştiriciler ve yerel güneş paneli üreticileri için düzenlemelerin hafifletilmesi yer alıyor.

MİNARELERE GÜNEŞ PANELİ

Riyad’daki bir caminin çatısına güneş fotovoltaik paneller monte edildikten sonra, Kral Abdullah Petrol Araştırmaları ve Araştırma Merkezi diğer camilerde de benzer bir hareket önerdi.

Bu arada, Suudi Arabistan tarım endüstrisinde güneş panellerinin kullanım planları, teknolojiye olan ilginin artmasına neden oldu ve birkaç endüstriyel tesisin çok uzak olmayan bir gelecekte kendi birimlerine sahip olması bekleniyor.

ARAP ÜLKELERİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIM ARTTI

Orta Doğu Güneş Endüstrisi Birliği Genel Sekreteri Martine Mamlouk “Hidrojen gibi esnek depolama çözümleri aralıklı yenilenebilir enerjiye enerji sisteminde daha büyük bir pay verecektir. Bu durum günümüz petrol ve gaz ihracatçılarının yarın yenilenebilir enerji ihracatçıları haline gelmesini sağlayabilir. Güneş enerjisi endüstrisi, Suudi Arabistan’ın enerji sisteminin bu derin dönüşümüne katılmaktan gurur duyuyor’’ diyor.

Geçtiğimiz yıl, güneş enerjisi tarifeleri, esas olarak şebeke paritesi hedefini ulaşılabilir hale getiren muazzam maliyet düşüşleri nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde düşük seviyelere ulaştı.

Dünya genelinde kurulu güneş enerjisi kapasitesi 617,9 GW olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika hükümetleri, büyük ölçekli projelerin yardımıyla enerji çeşitliliğine odaklanıyor.

BAE’de Dubai;  2030 yılına kadar Muhammed bin Raşid Al Mektum Solar Park’ta 5 GW’lık bir tesisin tamamlanmasını hedefliyor. Abu Dabi’nin ikinci en büyük güneş enerjisi projesi devrede ve 2025 yılına kadar daha fazla birimin piyasaya sürülmesini düşünüyor.

Fas, 2030 yılına kadar enerji karışımında yenilenebilir enerji kaynaklarının yüzde 52’sine ulaşmayı hedefliyor. 2022 yılına kadar Tunus ve Mısır rakamları sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 20’dir.

Umman, 2022 yılı sonuna kadar toplam 1.5 GW’lık güneş enerjisi santrallerinin devreye girmesini bekliyor. Irak bile, tüm siyasi sıkıntılarına rağmen, gelecekteki enerji karması için planlar hazırlarken güneş enerjisini görmezden gelmedi.

Arap Yenilenebilir Enerji Komisyonu Genel Sekreteri Mohammed Al-Taani, “Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar tüm Arap ülkelerinde milyarlara ulaştı. Ürdün yenilenebilir enerjiye daha fazla harcama yapıyor ve faturalarını azaltmak için kendi elektriğini üreterek insanları yenilenebilir enerjilerle daha fazla bağımsız olmaya teşvik ediyoruz” dedi.

Arab News