Husilerin banknot yasağı, Yemen’deki krizi derinleştiriyor

Husilerin, yeni basılan banknotların kullanılmasını yasaklamasından dolayı hükümet kontrolündeki bölgelerde temel gıdaların fiyatlarında yüzde 10’a yakın bir artış meydana geldi.

Yemen’de bir dükkân sahibi, “İthalatçılar bize bu artışın Yemen riyalinin, dolar ve Suudi riyali karşısında değer kaybetmesinden kaynaklandığını söylüyor” dedi.

İran destekli Husiler, Aden’de Merkez Bankası’nın bastığı banknotların kullanılmasını, enflasyonu düşürmek ve Yemen Riyalinin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesinin önüne geçmek için yasaklandığını açıkladı. Husiler bu banknotları kullananların cezalandırılacağını da duyurmuştu.

HUSİLER EKONOMİNİN DENGESİZLEŞMESİNE SEBEP OLDU

Husiler, banknotların kullanılmasını yasakladığında bir Yemen Riyali 600 dolar olarak işlem görüyordu.

Yemen Riyali o zamandan beri 650 değerinde işlem görmeye başladı. Bu da yerel ithalatçıların ürünlerinin fiyatlarının yükseltmesine neden olmasının yanı sıra Husiler’den kurtarılan bölgelerde ekonominin dengesizleşmesine neden oldu.

Aralık ayından bu yana Husiler tarafından kontrol edilen Sana ve Kuzey Yemen’deki yoğun nüfuslu bölgelerde yaşayanlar, ellerindeki yeni banknotları, eski banknot ya da dolar ve Suudi Riyali ile takas etmek zorunda kaldı.

BM’ye göre, nakit krizi, maaşları yasal hükümet tarafından ödenen memurların maaşlarının ödenememesine ve dünyanın en kötü insani krizini yaşayan bir ülkenin krizinin derinleşmesine neden oluyor.

Sana’da bir turizm acentesi işleten genç adam, “ Acentem yeni banknotlarından kurtulmayı başardı. Şu an sadece eski banknotları ve Suudi Arabistan Riyali kabul ediyoruz. Ellerinde çok sayıda yeni banknot olan tüccarlar, bunları Hükümet kontrolündeki alanlara mallar içinde göndererek kaçakçılık yolu ile bu banknotları eski banknotlarla değiştiriyorlar” şeklinde konuştu.

YEMEN PARTİLERİ EKONOMİYİ SİLAH OLARAK KULLANIYOR

Dolar, Husiler kontrolündeki bölgelerde 580 Yemen riyalinde işlem görmesi nedeniyle, iktisatçılar, bu yasağın iki ekonomi yaratabileceği, kurtarılan bölgeler ile Husilerin kontrolü altındaki bölgeler arasında bir ekonomi krizinin oluşmasına ve karaborsanın diğer para birimlerinin değerinin yükselebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yasağın bir başka yankısı da kuzey ve güney arasında eşi görülmemiş düzeyde tedavüldeki ve yerel para kaçakçılığının artması.

El Mukelle’deki yerel döviz bürosu, Sana’daki tüccarların tedavüldeki parayı El Mukelle’de daha yüksek seviyeden sattıklarını söyledi.

El Mukelle’deki bir döviz bürosunda çalışan Abu Awadh takma isimli kişi, “Bir doları Sana’da 580’e satın alıyorlar ve burada 640’a satıyorlar” diyerek dolara ve Suudi riyaline olan talebin azaldığını da sözlerine ekledi.

Yasağı kınayan ve Uluslararası camiada kabul edilen Aden hükümeti, Husilerin bu yasağına karşı güçsüz kalmış gibi görünüyor.

Bir grup ekonomi uzmanından oluşan Ekonomik Reformlar Takımı, Husilerin bu kararının insani, ekonomik, sosyal ve politik sonuçları olabileceğini söyleyerek Yemen’deki partileri ekonomiyi silah olarak kullanmamaları için uyardı.

Arab News