İran'ın Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Muhammed Hicazi

İran’ın Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Muhammed Hicazi kimdir?

ABD tarafından öldürülen Süleymani’nin yerine getirilen Kaani’nin yardımcısı da belirlendi. Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Hicazi, “Besic Genel Komutanı” olarak görev yapmış birisi.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından Kudüs Gücü Komutanlığı’na getirilen İsmail Kaani’nin yardımcısı belli oldu.

Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami tarafından gerçekleşen atamayla Kudüs Gücü Komutan Yardımcılığı görevine Muhammed Hicazi getirildi.

Doktoralı Besic komutanı

Tam adı “Seyyid Muhammed Hüseyinzade Hicazi”, 1957 yılında İran’ın İsfahan kentinde doğdu.

Devrimin hemen ardından Devrim Muhafızları Ordusu’na üye olan Hicazi, İran Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Milli Savunma Üniversitesi’nde “Stratejik Yönetim” alanında doktora eğitimi aldı.

Hicazi, diğer birçok Devrim Muhafızı Komutanı gibi devrimin başında Kürdistan ve Batı Azerbaycan eyaletlerindeki ayaklanmaların bastırılmasında aktif rol aldı.

İran-Irak Savaşı’nda ise Besic kuvvetlerinin ülkenin güneybatısındaki cephelere gidişlerini teşvik etmekten sorumlu oldu.

Hicazi’nin savaş boyunca üstlendiği görevler arasında 2. Bölge Komutan Yardımcılığı ve Selman Operasyon Üssü Komutan Yardımcılığı da bulunuyor.

İran-Irak Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte sırasıyla Besic Gücü İnsan Kaynakları Birimi Komutan Yardımcılığı ve Besic Gücü Genel Koordinatör Yardımcılığı görevlerinde bulunan Hicazi, 11 Mart 1998’de Besic Gücü Genel Komutanı oldu.

Ahmedinejad’a seçim dönemi destek

Muhammed Hicazi’nin Besic Genel Komutanlığı görevini takiben “Hizbullahî” olarak bilinen aşırılık yanlısı Besic gruplarının büyük şehirlerdeki faaliyetleri daha görünür hale geldi.

Muhammed Hicazi liderliğindeki Besic Gücü, 2005 yılında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad lehine propaganda faaliyetlerinde etkili bir rol oynadı.

Ahmedinejad’ın rakibi Mehdi Kerrubi, İran lideri Ali Hamaney’e gönderdiği mektubunda, Besic milislerinin çeşitli şehirlerde yasadışı bir şekilde sandık başlarında seçim propagandası yaptığını belirtmişti.

Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden bir ay sonra Besic Gücü Komutanı Muhammed Hicazi şu ifadeleri kullanmıştı:

Artık hükümet ve halk arasındaki mesafe gittikçe azaldı. Bu durum düşmanın komplolarını boşa çıkarmak adına bize ümit veriyor.

Yeşil Hareketi gösterilerini bastırmıştı

Muhammed Hicazi’nin müdahil olduğu bir diğer seçim de 2009 cumhurbaşkanlığı seçimleri.

Ahmedinejad’ın lehine sonuçlanan seçimde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle gösteri düzenleyen Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi taraftarları şiddetli bir şekilde bastırılmıştı.

Yeşil Hareketi olarak isimlendirilen gösterici gruba müdahale eden askeri birim başkent Tahran’ın güvenliğinden sorumlu Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Sarallah Karargahı’ydı.

O dönem Sarallah Karargahı’nın komutanı ise Muhammed Hicazi’ydi.

Gerek devrimin henüz başlarında Kürdistan ve Batı Azerbaycan eyaletlerindeki ayaklanmalar gerekse 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gerçekleşen Yeşil Hareketi gösterilerinin bastırılmasında etkin rol oynayan Hicazi’nin İran’da sokak hareketlerinin arttığı bu dönemde kritik bir göreve getirilmesi dikkat çekiyor.

AB yaptırım listesinde

İnsan haklarını, düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal etme suçlamalarıyla 2007’den bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı yaptırımlar listesinde tutulan Hicazi, buna ek olarak Ekim 2011’de AB yaptırımlar listesine alınmıştı.

Hicazi’nin AB ülkelerine seyahat yasağı bulunuyor.

“Lübnan’ın geleceğini tehlikeye atan şahıs”

İsrail Savunma Bakanlığı (IDF) Farsça Twitter hesabından 29 Ağustos 2019 tarihinde, “Hizbullah ve Kudüs Gücü’nün en önemli sırlarının ifşası: Lübnan’ın geleceğini tehlikeye atan şahıslar” notuyla birlikte İran ve Lübnanlı dört komutanın görseli paylaşılmıştı.

 

Paylaşılan görselde yer alan komutanlardan birisi de Muhammed Hicazi.

İsrail’in Haaretz gazetesinin haberine göre ise, Muhammed Hicazi aynı zamanda İranlı güçlerin Lübnan’dan sorumlu komutanı görevinde bulunuyor.

Independent Türkçe / Adem Yılmaz – İran Araştırmacısı