ABD: Hizbullah, Lübnan halkı için değil İran rejimi için çalışıyor

Avrupa ülkelerine Hizbullah’ı yasaklama çağrısı yapan ABD’nin Berlin büyükelçisi Richard Grenell, Hizbullah’ın Lübnan halkı için değil, İran rejimi için çalıştığını söyledi.

Richard Grenell, Lübnan’ın militan, İran destekli örgüt ve müttefikleri tarafından aday gösterilen bakanlardan oluşan yeni bir hükümet kurmasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Avrupa Birliği, Hizbullah’ın askeri kanadını yasaklı bir terör örgütü olarak görüyor ancak son yıllarda Lübnan hükümetinin bir parçası olan siyasi kanadını ise terör örgütü olarak görmüyor.

“AB, HİZBULLAH’I ASKERİ VE SİYASİ KANADI OLARAK AYIRIYOR”

Grenico Politico’da yayınlanan yazısında “Böylece AB Hizbullah’ın ‘siyasi kanadı’ ve ‘askeri kanadı’ arasında bir ayrım yaparak terör grubu olarak görmemeyi sürdürüyor. AB bu ayrımı yaparak Hizbullah ve Lübnan hükümetinde yer alan temsilcilerine açık bir kanal bırakma niyetinde. AB genelinde bir Hizbullah tanıması, hayatta kalmak için kullandığı Avrupa’daki fon ağları için gerekli” ifadelerini kullandı.

Grenell, geçen ay Alman parlamentosunun hükümeti Hizbullah’ın faaliyetlerini yasaklamaya ve örgütün AB’nin terör örgütü listesine almaya davet ettiğini söyledi.

“ABD, HİZBULLAH’I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANINMAYA DAVET ETTİ”

Hizbullah örgütünün bütün kolları ABD, İngiltere, Kanada, Hollanda, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri tarafından terör örgütü olarak belirlenmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen hafta, İngiltere’nin Hizbullah’a ait bütün mal varlıklarını dondurması ve örgütü kara listeye alma kararından sonra ‘bütün devletlere’ Hizbullah’ı terör listesine almaya davet etti.

Grenell, “Hizbullah’ı terör örgütü olarak belirlemek ABD-Lübnan ilişkilerine zarar vermez ama ABD’yi Hizbullah’ın Suriye Devlet Başkanı Esad rejimi ve İran’ın İslam Devrim Muhafızlarına olan desteğini finanse eden uluslararası suç ağlarını bozmayı güçlendirir” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’ın Lübnan Başbakan Hasan Diyab yönetimindeki yeni hükümetinin kurulmasındaki önemli rolü, grubun ülke üzerindeki gücünün artması konusundaki kaygıları artırması bekleniyor. Başbakan Hasan Diyab bünyesinde kurulan kabine kitlesel protestolar ve büyük bir ekonomik kriz ile karşı karşıya.

Grenell, AB ülkelerinin “Hizbullah’ın Lübnan’daki siyasi rolü nedeniyle meşruiyeti” konusunda fikir birliğine varmak için mücadele ettiğini söyledi.

Washington, “Hizbullah şiddetinin yayılmasını durdurma konusunda kararlı, ancak şiddeti tek başımıza durduramayız” dedi.

Arab News