Bahreyn Dışişleri Bakanı’ndan Fas’a Batı Sahra desteği

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, dün Rabat’ta yaptığı açıklamada ülkesinin Fas’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklediğinin altını çizdi.

Bahreynli Bakan, Faslı mevkidaşı Nasır Burita ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, Batı Sahra’nın Fas’ın ayrılmaz bir parçası olduğuna işarette bulundu.

Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, Bahreyn bakanı, Fas’ın her zaman çölü yöneten tarihi bir Krallık olduğunu ve ülkesinin Fas’ın egemenliğine ilişkin ‘sağlam ve net’ duruşuna verdiği desteği yinelediğini vurguladı.

Bahreynli Bakan, ülkesinin Fas’ın Bahreyn’i ilgilendiren çeşitli konuları desteklemedeki önemli rolünü takdir ettiğini söyledi. Bakan, Fas’ın Arap ülkelerini destekleme konusunda daima ‘kardeşçe ve samimi’ bir konuma sahip olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan Burita, bu toplantının iki ülke arasında ikili ve bölgesel konularda sürekli iletişim ve istişare çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. İki ülkenin birçok bölgesel konudaki görüşlerinin yakınlaşmasından değinen, Faslı bakan ekonomik ilişkileri de ‘mükemmel’ olan siyasi ilişkiler seviyesine taşımayı istediklerini dile getirdi. Burita ayrıca Bahreyn’e Fas’ı ilgilendiren tüm konularda tutarlı ve destekleyici tutumları için teşekkür etti.

Fas’ın Afrika kıtasında güvenlik ve istikrarın sağlanmasında tarihsel rolüne övgüde bulunan Bahreyn Dışişleri Bakanı, Fas’ın bu önemli tarihsel rolünün, ‘terörizm ve kaosun eline düşen’ birkaç ülkenin korunmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, Fas’ın Libya sahnesindeki çeşitli aktörlere ev sahipliği yapan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Bakan, Suheyrat anlaşmasının Libya krizinin çözümü için temel olması gerektiğine dikkat çekti.

Şarkul Avsat