Scott Soames yazdı: Felsefeyle Oluşan Dünya

Scott Soames, The World Philosophy Made (Felsefeyle Oluşan Dünya) kitabında, felsefenin; hukuk ve mantık, psikoloji ve ekonomi, izafiyet ve akılcı karar teorisi gibi çeşitli alanlara yaptığı temel katkıların izini sürüyor.

Eski Yunan felsefesinin devleriyle başlayan kitap; Dünya Felsefesi, Ortaçağ ve erken modern dönemlerden günümüze büyük düşünürlerin başarılarını anlatıyor.

Felsefik araştırma tüm insan bilgi birikiminin kökenidir. Yeni kavramlar geliştirmek, eski gerçekleri yeniden yorumlamak ve temel soruları yeniden kavramsallaştıran felsefe iki binden fazla yıldır ilerlemiş ve insanın ilerlemesini yönlendirmiştir.

FELSEFE KENDİMİZİ ANLAMAMIZA NASIL YARDIM EDİYOR?

Başka bir deyişle, bizler bir dünya felsefesi içinde yaşarız. Felsefenin dünyayı şekillendirici etkisinin bu özlü tarihinde, Scott Soames; modern dünyanın – bilim, teknoloji ve politika dahil – felsefenin hüneri ve marifeti olmadan mümkün olmayacağını gösteriyor.

Kitap, felsefe yardımıyla; dilimizi, bilimimizi, matematiğimizi, dinimizi, kültürümüzü, ahlakımızı, eğitimimizi ve politikamızı nasıl şekillendirdiğimizi ve kendimizi anlamamıza nasıl yardım ettiğine yoğunlaşıyor.

Felsefenin teorik bilgi ve pratik bilgeliğin anahtarı olarak rasyonel sorgulama düşüncesi, içinde yaşadığımız dünyayı değiştirmiştir. Toplumu yöneten yasalardan modern yaşama nüfuz eden dijital teknolojiye kadar felsefe yeni olanaklar meydana getirdi ve bizi daha üretken yollara sokmuştur.

Somaes’in yazdığı Made in World Philosophy (Felsefeyle Oluşan Dünya), felsefenin tükenmez zenginliğini ve bireysel ve kolektif yaşamlarımız üzerindeki etkisini daha önce hiç olmadığı kadar açıklıyor ve aydınlatıyor.

Arab News