Koronavirüs hakkında bilinmesi gereken 6 gerçek

Son dönemlerde Çin’de yayılan ve 26 kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs (Corona), sağlık uzmanlarının odak noktası oldu. Reuters’ın aktardığına göre bu virüs 800’ü aşkın kişide tespit edildi.

Çin’deki 10 şehirde toplu taşıma seferleri askıya alınırken, tapınaklar kapatıldı ve hükümet virüsle mücadele etmek için acil bir şekilde yeni hastane inşa etme kararı aldı. Independent Arabia’da yayınlanan bir raporda, sağlık yetkilileri, Çin’de yarın başlayacak olan ‘Çin Yeni Yılı’ tatili sebebiyle virüsün yayılacağından endişe ediyor.

Çin’den gelen turistler dünyanın dört bir yanında bulunan havalimanlarında detaylı sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Tayland’da dört vaka tespit edilirken, ABD, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Tayvan’dan ise bir vakanın yaşandığı bildirildi.

Virüsün yayılma nedeninin, geçtiğimiz yılın sonunda Wuhan şehir merkezindeki yasadışı hayvan ticareti olduğu düşünülüyor.

Koronavirüs ailesi, soğuk algınlığı ve tehlikeli hastalıklara davetiye çıkaran virüsleri içeriyor. 2002-2003 yılları arasında SARS (ciddi akut solunum yetersizliği sendromu) sebebiyle 800 kişi hayatını kaybetmişti.

İşte Independent Arabia’da yayınlanan raporda yer alan koronavirüsün temel özellikleri:

Niçin ‘Corona’ ismi veriliyor?

Bu virüs, mikroskop altındaki tacı andıran bir görüntüye sahip olduğu için bu ismi taşıyor.

Belirtileri neler?

Koronavirüs taşıyıcılarında, ateş, öksürük, nefes darlığı vb. gibi geniş semptomlar görülebiliyor.

Bazı şiddetli vakalarda, virüsün, ciddi akut solunum yetersizliği sendromu ve böbrek yetmezliğine neden olduğu görülüyor. Bu da bazı vakaların ölümle sonuçlanabileceğini ortaya koyuyor.

Bulaşıcı mı?

Koronavirüs, insanlar ve hayvanlar arasında bulaşılabilir ve daha önce tanımlanmamış belirtilere dönüşebilir.

Ön araştırmalar, Wuhan’daki virüsün yılanlardan insanlara yayılmış olabileceğini gösterdi. Ancak Çinli tıp uzmanları, farelerin de olası virüs kaynaklarından biri olabileceğini öne sürüyor.

Koronavirüs diğer virüsler gibi öksürük ve hapşırık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca kapı elle tutunulan yüzeylerden de yayılabilir.

Vücut nasıl tepki verir?

SARS ve Mers virüsü gibi bulaşıcı bir RNA (ribonükleik asit) virüsü olan koronavirüs, genetik bir materyal olan nükleik yerine rinonükleik asit taşıyor. Bunun anlamı ise bu asitlerin hızlıca yer değiştirebilme ihtimalinin bulunması.

Nasıl tanımlanabilir?

Virüs testi, RNA’yı belirleyen gerçek zamanlı bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanımı içerir.

Hastanın durumu kötü ise örnekler boğaz çubuğu, öksürük yolu veya kandan alınır.

Aşısı var mı?

Hali hazırda virüsün bir aşısı bulunmuyor. DPA’nın aktardığına göre Aşı ve Bağışıklama İçin Küresel İttifak (GAVI) son zamanlarda Çin’de ortaya çıkan koronavirüse karşı aşı geliştirdi ve kullanılması için en az bir yıla ihtiyaç var.

GAVI CEO’su Dr. Seth Berkley, virüsün risklerini değerlendirmenin zor olduğuna dikkati çekerek, “Ancak iyi haber şu ki bilim insanları virüsün genetik kodunu çözdüler ve bunu yayınladılar. Bu durum, dünyadaki birçok kuruluşun anti-virüs aşısı geliştirmeye başlamasını sağladı” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat