Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr

Mukteda es-Sadr’dan ABD karşıtı gösteri çağrısı

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, Bağdat ve diğer şehirlerde ABD Büyükelçiliği’ne karşı gösteri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Sadr’ın ofisi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün sizi ABD Büyükelçiliği’ne karşı protesto gösterileri düzenlemeye çağırıyoruz” denildi.

Diğer yandan, Irak’ta güvenlik güçleri ve göstericiler arasındaki çatışmalar dünden bu yana sürerken, başkent Bağdat ve güney şehirlerinde güvenlik güçlerinin protestoculara gerçek mermi ile müdahale etti.

Bağdat’ta ve özellikle de güneyde Şii nüfusun yoğunlukta olduğu şehirlerde şiddet bu hafta yeniden patlak verdi. Hükümet karşıtı göstericiler yol kapatıp, oturma eylemlerini yoğunlaştırırken güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 15’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bağdat ve güney şehirlerinde dün düzenlenen protestolarda ise 4 kişinin öldürülmesi göstericilerin endişesini artırdı.

Başkentteki güvenlik güçleri, dün akşam ve bu sabah Tahrir Meydanı yakınlarında bir araya gelen grupları dağıtmak amacıyla gerçek mermi kullandı.

Göstericiler de güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli fırlattı. Bölgedeki kaynaklara göre 6’sı kurşun yarası olmak üzere en az 17 kişi yaralandı.

Nasiriye şehrinde de güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak amacıyla gerçek mermi kullandı ancak yaralanan olmadı.

Irak’ta 1 Ekim’de patlak veren protesto gösterileri, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu mehdi el-Mühendis’in ABD tarafından Bağdat’ta öldürülmesinin ardından biraz yavaşladı.

Iraklı protestocular, yeni seçim yasası uyarınca erken seçim, bağımsız bir başbakan ile yolsuzluğa karışan ve göstericilere karşı şiddet kullanılmasını emreden yetkililerin hesap vermesi talebinde bulunuyor.

Şarkul Avsat