Ortadoğu’nun ilk titanyum kaplamalı diz protezi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nde diz eklem protezine ihtiyaç duyan hastaların artık titanyum protezi takmak için artık yurtdışına gitmelerine gerek yok.

Ortadoğu’nun ilk titanyum kaplamalı diz protezi ameliyatı Abu Dabi’deki bir hastanede yapıldı. Ameliyattan sonra hasta, aktif hayatına geri dönebilecek.

Titanyum kaplı protez, kobalt krem implantından daha esnek ve denge sağlıyor. Titanyum kaplı protez daha önce sadece ABD ve Kanada’da kullanılıyordu.

Muhammed al Balooki’nin ameliyatı, Healthpoint hastanesinde spor ve rekonstrüksiyon artroplastisi cerrahı Dr. Raşid al Şail tarafından yapıldı.

Muhammed al Balooki, “Başlangıçta hayatımın geri kalanında sınırlı bir hareketim olacağı gerçeğini kabul etmiştim. Ancak artık eskiden yaptığım tüm aktiviteleri yapabiliyorum ve gerçekten doğal hareketler gibi hissettiriyor. Şimdiki ile önceki sağlıklı dizim arasındaki farkı hissetmiyorum. Umarım böyle devam eder” diye konuştu.

Dr. Al Şail, diz protezi ameliyatı olan insanlar, genellikle koşu ve yoğun hareketli aktiviteleri yapmaktan vazgeçmek zorunda kalırken, bu özel tasarım yeni protezin, aktif hareket kabiliyetini düşürmediği ve hastaların daha önceki hayat tarzlarına devam etmelerini sağladığını söyledi.

Dr. Al Şail, “Daha önceki protez tasarımları iyi bir dengeyle sınırlı hareket kabiliyetine ya da zayıf dengeyle daha iyi bir hareket kabiliyetine izin veriyordu. Bu yeni tasarım ile diz protezi takan kişiler, hem daha kısa sürede iyileşme hem de mükemmel hareket kabiliyeti ve tam dengeye izin veriyor” ifadelerini kulandı.

Protezin titanyum niyobyum nitrür kaplamalı olması, metal hassasiyetiyle hastaların vücudunun protezi ret etmesinin riskini azaltıyor.

The National