Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia

Suudi Arabistan’dan corona virüs açıklaması

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, bakanlığın yeni tip koronavirüsünün (corona) ülkeye girişini önlemek için birçok önlem aldığını bildirerek, Sivil Havacılık Otoritesi ile koordineli olarak Çin’den gelen uçuşlarda bu hastalığın izlenmesi ve kontrol edilmesi için yürütülen prosedürlerin güçlendirildiğini açıkladı.

Çin’den gelen tüm yolcuların incelendiğini dile getiren Bakan,  2019-nCoV olarak isimlendirilen yeni tip koronavirüs vakasının Suudi Arabistan’da şimdiye kadar tespit edilmediğini açıkladı.

Virüsün insanlar arasında solunum yoluyla bulaştığını söyleyen Bakan, Ulusal Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin şüpheli vakalarla başa çıkmak, gerekli laboratuvar testlerini hazırlamak, örnekleri toplamak ve merkezdeki laboratuvara aktarmak için bir sağlık rehberi hazırladığı bilgisini verdi. Ayrıca hastalığın ortaya çıktığı bölgelere giden yolcular için tavsiyeler verildiğini de aktardı.

Söz konusu virüsün Çin’de ortaya çıkmasının ardından Bakanlık bünyesindeki Ulusal Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin birçok önlem alarak ilgili uluslararası sağlık düzenlemelerini uyguladığını söyleyen Bakan, bu olayla başa çıkmak için tüm ilgili makamlarla tam koordinasyon içinde hareket edildiğini bildirdi.

Dr. Tevfik er-Rabia, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer ilgili kurumlarla kurulan temaslarla mevcut durumun yakından izlenerek, önleyici tedbirlerin alındığını dile getirdi.

Bakan, Ulusal Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin daha önce virüsün yaygın semptomları arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı olduğuna ilişkin açıklama yaptığını hatırlatarak, daha ağır vakalarda pnömoni ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) görülebildiğini de sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat