BAE – İngiltere arasındaki uzun ilişkinin fotoğraflı hikayesi

Mart ayında açılacak olan eşsiz bir fotoğraf sergisi, 2 Aralık 1971’de ülkenin kuruluşuna yol açan tarihi dönemi yeniden canlandıracak. Sergi, birliğin varlığını sürdürmesi için yorulmadan beraber çalışan iki hükümdar Şeyh Zayed ve Şeyh Raşid’in portrelerini ve yedi emirliğin bir ülke haline geldiği andan itibaren sahneleri içerecek.

Diyalogdaki Fotoğraflar Sergisi, (Photographs in Dialogue) federasyon belgesinin imzalandığı tarihi binayı da bünyesinde bulunduran Dubai Etihad Müzesi’nde sergilenmeye başladığında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Birleşik Krallık arasındaki uzun ilişkinin bir yansıması olacak. Sergi, iki ülkenin yüzyılı aşkın bir süredir devam eden bir bağlantısını yeniden tanımladığından, 1960’ların ortalarından itibaren kritik döneme de odaklanacak.

Yedi emirlik, bir zamanlar 19. yüzyıldan kalma bir dizi antlaşma ile İngiltere’ye ve İngiliz İmparatorluğuna bağlı birkaç Arap Körfezi ülkesi arasında yer alıyordu.

Bu emirliklerin diğer ülkelerle ve birbirleriyle olan ilişkileri İngiltere tarafından ‘koruyucu’ statüsüyle yönetildi ve kendilerinden daha güçlü komşularına karşı egemenliklerini garanti etti.

Bu durum, azalan ekonomik gücü nedeniyle İngiliz hükümetinin  1968’de Süveyş Kanalı’nın doğusundaki ordusunu çekmeye başlayacağını duyurmasıyla değişmeye başladı.

Ateşkes Devletleri (Trucial States) 1971 sonunda bundan sonra artık yalnız oldukları bildirildi. Ateşkes Devletleri; Basra Körfezi’nde bulunan, 1971’de sona eren bir grup emirliğe verilen isim. Bu emirlikler, 1820’den 1971’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

Sergideki fotoğraflar, eserler ve arşiv materyaleri ile birlikte, tarihi dönemde nelerin  olduğunu anlatacak. Materyaller, yerel koleksiyonlardan gelenlerle birlikte Londra’daki Ulusal Portre Galerisi’nden görüntüleri bir araya getiriyor.

Bunlar arasında, 20. yüzyılın en seçkin portre fotoğrafçılarından biri ve toplum tarihçisi olan Cecil Beaton’un 1968’de çektiği, BAE’yi iki kez ziyaret eden Kraliçe II.Elizabeth’in portresi bulunuyor.

Sergide ayrıca 1961’de Rex Coleman tarafından İngiliz kraliyet ailesinin resmi fotoğraf stüdyosu için çekilen Şeyh Rashid bin Saeed Al Maktoum’un nadir bir dizi sergisi de olacak.

Sergide   BAE bayrağının ilk göndere çekildiği bir Aralık sabahının olduğu fotoğraf özellikle dikkatleri çekiyor.

Dubai’deki Union House’da çekilmiş fotoğrafta; kurucu Şeyh Zayed, İngiltere’nin Körfez’deki resmi temsilcisi Sir Geoffrey Archer’ı  BAE’nyi “egemen ve bağımsız bir devlet” olarak tanıyan   ‘Dostluk Antlaşması’nı imzalarken sakin bir şekilde izliyor. Bu esnada yanlarında BAE’nin ilk Dışişleri Bakanı Ahmed Al Suwaidi de dahil olmak üzere yeni hükümeti üyeleri de yer alıyor. Fotoğrafın çekiminden çok kısa bir süre sonra, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kuruluşunu dünyaya açıklayan resmi bir açıklama okunuyor.

British Council tarafından desteklenen sergi; İngiliz Ulusal Portre Galerisi’nin Ortadoğu’daki ilk işbirliği ve Etihad Müzesi’nin sergideki ilk uluslararası işbirliği.

Dubai Kültür genel direktörü Hala Badri, serginin “BAE ile İngiltere arasında var olan güçlü kültürel ilişkileri” yansıtacağını belirtiyor.

İngiliz Ulusal Portre Galerisi Direktörü Nicholas Cullinan, sergiyi ‘’BAE’nin tarihinde önemli bir zamanda Emirlik ve İngiliz liderlerin rolünün tarihsel kayıtları olarak fotoğrafların önemine dair bir bakış’’ olarak nitelendirdi.

Diyalogdaki Fotoğraflar Sergisi, 17 Mart – 12 Aralık 2020 tarihleri arasında Dubai’deki Etihad Müzesi’nde sergilenecek.

The National