Filistin: Abbas şimdi de sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor

Sağlık sektöründen bir kaynak, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, pediatri bölümünü denetlemek için Ramallah’ta bulunan Arap İstişari Hastanesi’ni ziyaret ettiğini bildirdi. Geçtiğimiz hafta boyunca kendisini rahatsız hisseden Abbas, hastane ziyareti sırasında birkaç farklı muayeneden geçti.

Filistin Cumhurbaşkanlığı, Abbas’ın son günlerdeki faaliyetlerini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğunu açıklamak yerine onun böyle bir denetim ziyaretinde bulunduğunu belirtti.

Sağlık sorunları

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre hastanede çalışan bir kaynak ise, yaptığı açıklamada, Abbas’ın kan alımı ve tam bir tıbbi görüntüleme dâhil olmak üzere bir dizi teste tâbi tutulduğunu ifade etti. Abbas’ın sonuçlar çıkana kadar tıbbi takip odasında beklediği, ardından pediatri birimini denetlediği belirtildi.

Muayenelerin sonuçlarına değinmeyen kaynak, hala daha zaman zaman nükseden bir sağlık sorunu yaşayan Devlet Başkanı’nın bu durum sebebiyle bu yılki faaliyetlerde zorlanabileceğini bildirdi.

Abbas’ın hastalığının arka planı

Başkan Abbas’ın rahatsızlığı ilk olarak 2016 yılında ortaya çıkmıştı. Bu dönemde sağlık durumu kötüye giden Abbas, hastaneye kaldırılarak kalp kateterizasyonu işlemine tâbi tutulmuştu.

2018’de, ABD’nin Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde bulunan Johns Hopkins Hastanesi’nde kapsamlı bir şekilde muayene olan Abbas, bu dönemde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada oldukça rahatsız görünüyordu.

Abbas, bu iki farklı dönem arasında da Arap İstişari Hastanesi’ni ziyaret ederek düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçti. Abbas’ın hastalığı hakkında ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınan Hastane yönetimi ise yalnızca periyodik kontrollerin yapıldığına değindi.

Söz konusu hastane ve Cumhurbaşkanlığı ofisindeki kaynaklar, aslında Abbas’ın bu yılki siyasi kariyerine devam etmemesi gerektiğini, ancak çok ısrar ederse oturarak ya da yerine bir vekil tâyin ederek çalışabileceğini belirtti.

Abbas’ın hastalığı, öte yandan Filistin ve İsrail taraflarında endişelere neden oldu. İsrail tarafı Abbas’ın yerine geçecek ismin kim olacağı konusunda endişelenirken Filistinliler ise Abbas’ın ardından kendilerini oldukça tehlikeli bir sahnenin beklediğini düşünüyor. Bu görevi üstlenme yarışları ise başlamış durumda.

Independent Arabia, bu konudaki geçiş aşamasını ve Abbas’ın ardından sunulan seçeneklerin kimler olduğunu araştırdı. Ciddi bir rekabetin görüldüğü bu konuda Muhammed Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı ile, içinde bulunduğu durumların istikrarsız olduğu Fetih hareketi dikkat çekiyor.

Halef olarak Yasama Meclisi Başkanı

Filistin anayasası mucibince Abbas’ın ardından 100 günlük bir geçiş dönemi yaşanacak. Yasama Konseyi Başkanı Aziz Duveyk’in Filistin liderliğini üstlenmesi bekleniyordu, ancak Abbas’ın bu konseyi feshetmesi, Duveyk’in geçiş dönemi başkanlığını üstlenemeyeceği anlamına geliyor.

Diğer yandan Hamas ise Yasama Konseyi’nde yeni bir dönemi kazanma ve geçiş aşamasını üstlenebilme olasılığı için Abbas’ı yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir kararname çıkarmaya zorluyor.

Filistin Halkı Haklarını Destekleme Uluslararası Komisyonu Başkanı Salah Abdulâti, yasalara göre, Yasama Konseyi Başkanı’nın geçiş dönemi aşamasını 60 gün boyunca üstlenmesi gerektiğini söylüyor. Abbas’ın Konsey’i fesh edişinin yasadışı olduğunu belirten Abdulati, bu noktada gerekçelendirilemeyecek bir boşluğun meydana çıktığını ifade ediyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı

2016’da Yüksek Anayasa Mahkemesi kurulmuş ve Filistin’deki en yüksek yasama otoritesi olan bu kurumun başkanına Abbas tarafından Muhammed el-Hac Kasım getirilmişti.

Ancak Anayasa Mahkemesi, Hamas ve Muhammed Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı tarafından kabul edilmedi. Bu yüzden bu kurumun başkanının geçiş döneminde devlet başkanlığı görevini devralması konusunda anlaşmazlıklar patlak verdi.

Abdulâti, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın geçici başkan olarak atanamayacağına, ancak birini atayabileceğine değiniyor.

Cumhurbaşkanı Siyasi İşler Danışmanı

Cumhurbaşkanlığı ofisinden sızdırılan bilgiler, Abbas’ın, tüm danışmanlarını feshetme kararının ardından, kendisine tek bir danışman olarak atadığı Nebil Şaas’ı halefi olacak şekilde hazırladığına işaret ediyor.

Ancak Abdulâti, yasaların böyle bir şeye izin vermediğini, başkanın herhangi bir şekilde görevinden ayrılmasıyla danışmanlarının da otomatik olarak görevlerinden ayrılacağına değiniyor.

Başkanın taifesi

Ulaşılan bilgilere binaen, yakınındaki bazı liderler, Abbas’a geçiş dönemi ve sonrasındaki dönemde halefi olması için başkan yardımcılığı pozisyonu yaratmasını öneriyor. Ancak bu hakkı Abbas’a vermeyen Filistin rejimi, buna karşı çıkıyor.

Gözlemciler, bu pozisyona başkanın taifesinden birinin getirilmesini beklerken Abdulâti ise böyle bir durumda güç çatışması ortaya çıkacağı için en iyi çözümün yasama seçimleri yapmak olduğuna inanıyor.

Bergusi de seçenekler arasında

İsrail’de tutuklu olan Mervan Bergusi’nin bu pozisyona uygun olup olmayacağı konusunda ise, Hamas Hareketi, Fetih Hareketi’ndeki Dahlan kanadıyla temaslara başladı. Bergusi’nin isminin olası bir mahkum takas anlaşmasında yer alacağını açıklayan Hamas, Bergusi’nin geçiş dönemi başkanı olamayacağını ancak seçimlerde başkanlığa adaylığını koyabileceğini bildirdi.

Şarkul Avsat