Virüs korkusuyla dünya çapında hisse senetleri düştü!

Çin’de yayılan korona virüsünün ardından dünya çapında hisse senetleri son iki haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Virüs nedeniyle endişeler arttıkça Japon hisse ve Hazine bonoları gibi güvenli liman varlıklarına olan talep artıyor.

Çin’deki korona virüs salgınından ölenlerin sayısı 106’ya yükseldi ve virüs Fransa, Japonya ve ABD dahil 10’dan fazla ülkeye yayıldı. Ülkeler ard arda vatandaşlarının Çin’e seyahat etmemesi için uyarı yaparken ABD, Fransa ve Japonya Çin’deki vatandaşlarını tahliye etmeye çalışıyor. Çin dışında başka ülkede virüs yüzünden hayatını kaybedenin olmadığı bildirildi.

HİSSELER DÜŞTÜ, ASYA’DAKİ BİRÇOK PAZAR KAPATILDI

Londra’da öğle vakti itibariyle, 47 ülkede hisseleri takip eden MSCI’nin (Morgan Stanley Capital International) Tüm Ülkeler Dünya Endeksi 9 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesine göre yüzde 0.6 düşüş gösterdi.

Avrupa’da borsalar, işlemlerin başlangıcında Asya’daki muadillerini takip ederek birden düşüşe geçti. Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi 6 Ocak’tan bu yana yüzde 2 düşerek en düşük seviyesine geriledi ve Euro Stoxx 50 volatilite endeksi Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Bannockburn Securities Piyasa Baş Stratejisti March Chandler ‘’Koronavirüs ekonomik ve finansal bir şoktur. Bu şokun boyutunun değerlendirilmesi gerekiyor, ancak sermaye piyasalarında tartışmalı olarak gecikmiş bir ayarlama için kıvılcım oluşturabilir’’ diye konuşuyor.

Asya’da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Endeksi Nikkei ortalaması yüzde 2 oranında düştü. Tokyo’da listelenen Çinli ChinaAMC CSI 300 endeksi yüzde 2.2 düştü. Asya’daki birçok pazar Ay Yeni Yılı tatili için kapatıldı.

WALL STREET’İN ‘KORKU GÖSTERGESİ’ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

ABD S&P 500 mini vadeli işlemlerinin yüzde 1,36 değer kaybetmesi, daha sonra Wall Street’teki kırmızıda açık olduğunu göstermektedir. Wall Street’in “korku göstergesi” olarak da bilinen VIX oynaklık endeksi, Ekim ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Pazar günü yaptığı açıklamada, koronavirüsün yayılma yeteneğinin güçlendiğini ve enfeksiyonların artmaya devam edebileceğini söyledi. Komisyona göre, dünya genelinde 2 bin 800’den fazla kişiye virüs bulaşmış durumda.

Çin, bir hafta sürecek yeni yıl tatilinin 2 Şubat’a kadar uzatıldığını ve okulların normalden daha uzun süre sonra açılacağını açıkladı. Çin yönetimindeki Hong Kong, son 14 gün içinde Hubei eyaletini ziyaret edenlere girişi yasaklayacağını söyledi.

UBS stratejistleri, ‘’Virüsün sürekli yayılması söz konusu olsa da, salgının kontrol altına alınmadan önce daha da kötüleşmesini bekliyorduk. Yakın gelecekte, özellikle en çok etkilenen sektörler depresyonda kalmaya devam edebilir, ancak Asya portföylerimizdeki Çin hisse senetlerinin tercih edilmesi de dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasa hisse senetleri için olumlu bir görünüm sürdürüyoruz’’ açıklaması yaparak salgının etkisinin bölgenin ekonomisi ve risk varlıkları üzerinde kısa ömürlü olmasını beklediklerini belirttiler.

Çin, Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Singapur ve Avustralya pazarları Pazartesi günü kapalı olmasına rağmen, MSCI’nin (Morgan Stanley Capital International) Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi yüzde 0,45 oranında düştü.

ABD’DE VİRÜS VAKASI

Üç büyük Wall Street endeksi de Cuma günü keskin bir şekilde kapandı ve S&P 500 üç ay içinde bir günlük en büyük yüzde düşüşünü gördü.

S&P 500 yüzde 0.9, Dow Jones Sanayi Ortalaması yüzde 0.6 ve Nasdaq Kompozit yüzde 0.9 oranında düştü. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ABD topraklarındaki beş virüs vakasını doğruladı.

ABD Hazine fiyatları yükseldi ve getirileri aşağı çekti. Karşılaştırmalı 10 yıllık notun getirisi, yüzde 1,6030’luk üç buçuk aylık seviyeye düştü ve en son yüzde 1.6321 seviyesinde işlem gördü.

Döviz piyasasında, Japon Yeni, iki buçuk haftanın en yüksek seviyesi olan dolar başına yüzde 0,5’e yükseldi.

Euro ise dolara göre değişmeden işlem gördü.

Çin Yuanı ise düşük seviye olan 2020 seviyesine geriledi ve Avustralya Doları gibi emtia bağlantılı para birimleri düşüşe geçti, çünkü koronavirüsün Çin’den yayılmasıyla artan korkular yatırımcıları güvenli varlıklara itmeye başladı.

Koronavirüs salgını da petrol ve diğer emtia fiyatlarına da baskı yaptı.

ABD’nin Batı Teksas ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2.69 oranında düşerek üç buçuk ayın en düşük seviyesi olan 52.13 dolara geriledi. Brent tipi petrol, varil başına üç ayın en düşük seviyesi olan 58.50 dolar seviyesine indi ve yüzde 3’ten fazla değer kaybetti.

Spot altın ise, -koronavirüs salgını, güvenli liman olan altına talebi artırdığı için- 8 Ocak’tan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1.0’a, ons başına 1.585.80 dolara yükseldi.

Arab News