Cizan Kahve Festivali’nde 25 etkinlik gerçekleşecek

Suudi Arabistan’ın güneybatısında yer alan Cizan’daki Kahve Festivali, bölge içinden ve dışından yatırımcılara ve ziyaretçilere kahve ağacının yetiştirilme alanını genişletmek ve yüksek kaliteli ürününe yatırım yapmak için imkan sunacak.

Bu yıl yedincisi düzenlenen festival Beni Malik bölgesinde gerçekleştirecek.

ARAP KAHVESİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ ELE ALINACAK

“Kahve ağacının” önemi ışığında, Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı, dağlık illerin sakinleri için gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunan ekonomik bir ortam yaratmaya çalıştı. Bakanlık, dengeli bir ekonomik ve sosyal kalkınmaya ulaşmak ve yenilenebilir tarım ve su doğal kaynaklarının verimliliğini ve optimum kullanımını ve doğal kaynaklara ve potansiyellerine göre farklı bölgelerde karşılaştırmalı avantajlar sağlamak için, Krallığın “Vizyon 2030” çerçevesinde sürdürülebilir tarımsal kırsal kalkınma programını uyguluyor.

Bakanlık tarafından kabul edilen program, 2025 sonuna kadar kahve mahsulünün üretim verimliliğini artırmak için Arap Kahvesi’nin geliştirilmesi, üretimi, ve pazarlanması da dahil olmak üzere her sektör için sekiz alt program başlatarak, tarım üreticileri için karşılaştırmalı üstünlüğe sahip bir dizi gelecek vaat eden sektörü hedefliyor.

Öte yandan kahve yetiştiriciliği, bölge için benzersiz bir avantaj sunuyor, tüm dağlık eyaletlerde “Al-Daer, Harub, Al-Ardah, Fifa, Al-Eidabi ve Al-Reis”, 200 binden fazla verimli ağaç bulunuyor.

ÜRETİMDE DİKKATE DEĞER BİR ARTIŞ

Suudi Haber Ajansı “SPA”, Cizan Emiri Muhammed bin Nasır bin Abdülaziz gözetiminde 7. Cizan Kahve Festivali’nin final hazırlıkları üzerinde durdu. Al-Dayer Valisi Nayef bin Lebda, bu vesileyle Cizan’daki kahve yetiştiriciliğinin oranlarında önemli bir artışa tanıklık ettiği yönündeki bir açıklamada, cari yılda artışın bir önceki yıla göre 100 olurken, bölgenin kahve üretiminin bu yıl yaklaşık 306 ton olduğunu belirtti. Ayrıca, Kahve Çiftçileri Kooperatifleri Birliği’nin kuruluşundan sonra oynayacağı rolün ve kırsal sürdürülebilirlik projesi içinde sağlayacağı desteğin önemini vurguladı.

Sözlerinin devamında, Önceki kahve festivallerinde, bölgenin kahve yetiştiriciliği, tarım alanındaki ve diğer alanlardaki yatırım fırsatları alanına katkıda bulunan başarılar elde etti ve bu yılki kahve festivalinin, özellikle Prens Muhammed bin Abdulaziz Ödülü’nü içerecek şekilde 25’ten fazla etkinlik içereceğini söyledi. Kahve caddesi, kahve sineması ve elektronik mağazası, çiftçiler sergisi, sanat sergisi, fotoğraflar, üretken ailelerin sergisi ve kahve çiftçileri için tarım, hasat ve kurutma alanında eğitim gibi etkinliklere örnek verdi.

FARKLI BİR VERSİYON

Al-Dayer Valiliği’ndeki yedinci kahve festivalinin direktörü Mufreh bin Mesud el-Maliki, tüm katılımcıların festivale katılmaya hazır olduklarını doğrulayarak, festivalin bu versiyonunun, çiftçilerin sayısının iki katına çıkmasıyla ve etkinlikleriyle daha farklı olacağına dikkat çekti. Bir önceki yıla göre yüzde 34 oranında çiftçi ve üretim miktarının yüzde 48 oranında arttığını, meyve vermeyen ağaçların gelecek yıl üretmesiyle birlikte üretimin önümüzdeki yıl yüzde 70 oranında artmasının beklendiğini ifade etti.

2030’a kadar bir milyon ağaca ulaşma hedefini vurgulayan Maliki, herkesi yedinci festivali ziyaret etmeye ve birçok eseri ve tarihi kalesi ile eşsiz olan Dair valiliğini görmeye ve ildeki kahve alanlarında güzel zamanların tadını çıkarmaya davet etti.

Al Arabiya