Arap hat sanatı, UNESCO manevi kültürel mirası olarak kaydedilecek

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı UNESCO’nun Riyad’daki Manevi Kültürel Miras Listeleri’nde Arap hat sanatını kaydettirmek için bir atölye ve koordinasyon toplantısına ev sahipliği yaptı.

5 gün sürecek toplantıya, Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü  ile ortaklaşa 16 Arap ülkesi katılıyor.

Etkinliğin yerel ve uluslararası forumlarda ve konferanslarda Arapça hat sanatı varlığını güçlendirmesi hedefleniyor. Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı; Suudi Arabistan Ulusal Eğitim, Kültür ve Bilim Komitesi ile işbirliği içinde Mart ayında çalışmaları eksiksiz bir şekilde UNESCO’ya sunması için Suudi Arabistan Mirasını Koruma Derneği’ni görevlendirdi.

Suudi Arabistan Ulusal Eğitim, Kültür ve Bilim Komisyonu Genel Sekreteri Hattan bin Mounir bin Samman; Arap hat sanatının uzun tarihi ve Arap ve İslam kültürel kimliğinin en zengin yönlerinden biri olarak benzersiz olması nedeniyle olağanüstü bir değere sahip olduğunun altını çizdi.

Hattan bin Mounir bin Samman; ‘’Arap hat sanatı, hem insan hem de kültürel mirasla ilgilenen uzmanların, ilgili kişilerin, kültürel işlere, eğitim ve bilime dahil olan kişilerin odak noktası ve tutkusu olmuştur ve olmaya devam edecektir’’ diye konuştu.

Suudi Arabistan Mirasını Koruma Derneği Genel Direktörü Abdulrahman Al-Eidan ise, Arap hat sanatının Arap kültürünü içeren ve bir nesilden diğerine geçmesine katkıda bulunan önemli bir bilgi gemisi olduğunu söyledi.

El-Eidan, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı’nın 2020 yılını, Arap hat sanatı yılı olarak ilan etmesini;  Arap hat sanatını UNESCO’ya kaydettirerek tamamladığını belirtiyor.

Arab News