BAE’li astronot şerefine hatıra para basıldı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası ülkenin ilk astronotu Hazza Al Mansouri’nin şerefine hatıra gümüş madeni para çıkardı.

40 gramlık madeni para, Hazza Al Mansouri’nin uzaydaki önemli yolculuğunu ve geçen Eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği zamanı kutlamak amacıyla basıldı.

Binbaşı Al Mansouri portresine sahip olan madeni para üzerinde ülkenin uzay misyonunun adı olan “BAE Mission 1” ve uzaya fırlatıldığı tarih olan 25/09/19 yer alıyor.

Hatıra para, BAE Merkez Bankası genel merkezinde ve tüm ülke genelindeki şubelerinde 300 dirheme (82 dolar) satışta olacak.

BAE Merkez Bankası Genel Müdürü Mübarek Al Mansouri, “Bugün ilk BAE’li astronotunun yapmış olduğu çalışmalardan dolayı gururluyuz ve BAE Merkez Bankası olarak, bu hatıra gümüş madeni parayı çıkararak elde edilen bu tarihi başarının korunmasına ve sürdürülmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Hazza Al Mansouri, BAE için ‘imkansız’ diye bir şeyin söz konusu olmadığını kanıtladı ve bu ülkenin insanları, tüm konularda anavatanımızın yüksek yararı tüm hedeflere ulaşabilirler’’ diye konuştu.

BAE Posta İdaresi de Uluslararası Uzay İstasyonu için yola çıktığı gün altı özel üretim pul çıkardı.

Binbaşı Al Mansouri de uzaya giden üçüncü Arap. Al Manouri, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaptığı sekiz günlük görev sırasında, Dünya’yı 128 kez yörüngede döndü; bu da neredeyse beş milyon kilometrelik bir yolculuk yaptığı anlamına geliyor.

Binbaşı Al Mansouri dünyaya döndükten sonra, misyonunun BAE’nin gelişen uzay programı için “sadece yeni bir başlangıç” olduğunu söyledi.

Hatıra parası üzerinde kendi yüzünü görmek, Binbaşı Al Mansouri’nin uzaydaki zamanının hayatını sonsuza kadar nasıl değiştirdiğinin başka bir örneği. Al Mansouri, Kasım ayında ülkenin uzay sektörünü tanıtmak için düzenlenen bir etkinlikte, çalışmalarının gelecek neslin hayallerinde yer almaya başladığını anlattı. Al Mansour bununla ilgili ‘’Uzay yolculuğundan döndükten sonra ilk defa camiiye gittiğim zaman bana uzay yolculuğumu soran birkaç çocukla tanıştım. Ertesi gün aynı camiye gittiğim zaman orada bekleyen çocukların daha kalabalık olması beni şok etti ve yolculuğumun tüm detaylarını anlatmak için onlarla bir saat geçirdim” diyerek sözlerine devam ediyor.

Binbaşı Al Mansouri, ailesi ile Abu Dabi’deki Masdar Park’a gittiğinde ise kalabalık bir insan topluluğu uzay kahramanlarını görmek için yanına gitmiş. Al Mansour bununla ilgili olarak ‘’Oradaki bazı çocuklar beni tanıdı ve tüm sorularını cevaplamak için iki saat geçirdim. Eşim ‘artık dışarı çıkamıyoruz’ diye şaka yapıyor’’ diye konuşuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Al Mektum geçtiğimiz Aralık ayında, ‘hırs, enerji ve kararlılığa sahip’ tüm BAE’li kadın ve erkeklerin Al Mansouri’ye çalışmalarında katılmaları için kayıt başvurusunda bulunmaları için çağrı yapmıştı.

BAE Astronot Programı Direktörü Salem Al Marri, kayıtlar başladıktan sonraki dört saat içinde yaklaşık bin başvuru aldıklarını söylüyor.

The National