Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Arap Birliği toplantısına katıldı

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD ve İsrail ile tüm bağlarını kesti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kahire’deki Arap Birliği’nin acil toplantısından önce ABD yönetimine, “güvenlik ilişkileri de dahil olmak üzere tüm ilişkileri koparma” konusunda bilgi verdiğini açıkladı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de ABD’nin sözde barış planını görüşmek için Arap Birliği olağanüstü toplantısına katılan Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD ve İsrail ile tüm bağlarını kestiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı Yüzyılın Anlaşması’nı görüşmek için toplanan Arap Birliği toplantısında Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail ve ABD ile tüm ilişkileri kesme kararı aldığını açıkladı.

Güvenlik dahil olmak üzere tüm ilişkilerini kestiklerini içeren mesajı İsrail ve ABD’ye gönderdiklerini hatırlatan Abbas, Trump’ın sözde barış planının İsrail’e derhal uygulama hakkı verirken, Filistin’e ise 4 yıl sonra bu hakkı tanıdığını ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı, “Trump’ın Yüzyılın Anlaşması planını reddediyorum. Tarihe Kudüs’ü satan veya vazgeçen biri olarak geçmeyeceğim. ABD artık Filistin için dost bir ülke değil. Trump’la görüşmeyi de reddettim” dedi.

Abbas, ABD barış planının 1993 yılında Filistinliler ve İsrail arasında imzalanan “Oslo anlaşmasının tersine çevrilmesini” temsil ettiğini söyledi. Kudüs’ün sadece Filistinliler için değil tüm Müslümanlar için önemli olduğunu dile getiren Abbas, Trump’ın plandan bihaber olduğunu söyledi.

İşgalin ve Filistinlilerin evlerinin yıkılmasının sürekli olarak devam ettiğini söyleyen Abbas, “Planda Kudüs’ün İsrail’e ilhak edileceğini duyduğum an bunu kesinlikle kabul etmediğimi bildirdim” ifadesini kullandı.

“Bizden, Arapları ve Hıristiyanlar’ı içeren devletin Yahudiliğini tanımamızı istediler” diyen Abbas, “Kral Selman bana Suudi Arabistan’ın her zaman Filistinlilerle birlikte olduğunu söyledi. ABD yönetimine, barış planını reddettiğimiz bir mesaj gönderdik. Arap girişimine ve Güvenlik Konseyi kararlarına dayanarak hala barışa inanıyoruz” dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ise açıklamasında, Trump’ın planını hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri açıklamasında şunları söyledi:

“Filistin halkının teslim olamayacağına inanıyorum. Arap ulusumuz, dayanabilecek ve direnebilecek canlı bir ulustur. Bu teklifi reddedecektir. Çünkü bu plan, Filistinlilerin tarihsel taleplerine asgari oranda dahi cevap vermiyor. Arap Barış İnisiyatifi geri çekilmedi ve 2002’den bu yana halen masada duruyor. Araplar barışçıydı. Barışın ve Filistinlilerin meşru haklarının elde edilmesi gerekliliğini ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını talep ediyoruz.”

Öte yandan, yüzlerce Filistinli ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı sözde Ortadoğu barış planını protesto etmek için protesto gösterileri düzenlemişti.

Şarkul Avsat