İnsanların kirlettiği parkları kuşlar temizlemeye başladı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kargalar ve kuşlar parklar ve sahillerde çöp toplamak için eğitildi. Kuşların çevreyi temizlemesi BAE vatandaşlarında hayranlık uyandırdı.

Başkent Abu Dabi’de 400’den fazla ormanı ve doğa rezervini yöneten Barari Doğal Kaynaklar (Barari Natural Resources), kuşları ‘Doğa Bizi Eğitiyor’ (Nature Educates us) kampanyasına dikkat çekmek için kullanıyor. Kuşlar, çöpleri doğru bir şekilde çöpe atmanın önemini göstermek için şehrin dört bir yanındaki halka açık parklarda ve rezervlerde görünecek.

“KUŞLAR ÇÖP TOPLUYORSA İNSANLAR NEDEN YAPAMASIN?”

Al Ayn’da bulunan Al Hiyar Park’ındaki küçük tüylü dostlardan oluşan temizlik takımını görenler hayran kaldı.

Kuş eğitmeni Alonso Malo, bunun acil bir sorunu çözmek için yeni bir yaklaşım olduğunu belirterek ‘’Bir kuş çöp toplayabiliyorsa, insanlar neden aynı şeyi yapamasın ki?’’ diye soruyor.

İspanya’dan gelen Alonso Malo, geçen yılın Ocak ayında kuşları eğitmeye başladı. Alonso, ‘’Çalışmalara kargalarla başlamak istedik çünkü çok zekiler. Ama karganın olmaması sorundu ve mümkün olduğunca çabuk başlamak istiyorduk. Bu yüzden üç papağanla başladık. Papağanlar çok şakacı kuşlar, biraz seyredince bir tür palyaço gibi olduklarını göreceksiniz ama çok iyi iş çıkarıyorlar. Ama elbette kargalar kesinlikle daha iyi” dedi.

Alonso, karga yavrularının toplanması sonrasında Nisan ayında programına eklendiklerini belirtiyor.

Bir kuşun en güçlü duygusu, küçük plastik parçaları ve sigara izmaritlerini kolayca bulabilmelerini sağlayan görüşe sahip olmasıdır.

SİGARA İZMARİTLERİNİ VE KAĞIT PARÇALARINI TOPLADILAR

Alonso ‘’İşimize izmaritlerle başladık, sonra plastik ve küçük kağıt parçaları da ekledik’’ diye sözlerine devam etti.

Alonso’nun bir sonraki görevi, çöpleri farklı kaplara atmaları için kargaları eğitmek olmuş. Eğitim programında 25 kuş olmasına rağmen, sadece beş karga ve iki papağan çalışmalara katılabilecek kadar zeki kabul edilmiş.

Alonso ‘’Birkaç saniye içinde görebilirsiniz. Çok akıllılar ve sizi dinliyor gibi görünüyorlar. Ancak bazıları arkalarını dönüp başka şeylere bakıyorlar ve konsantre olmuyorlar. Bazen bazıları korkabiliyor’’ şeklinde konuştu.

Alonso ayrıca diğer kuşların da eğitileceğini ve bir sonraki karga grubunu oluşturmak için yetiştirileceklerini belirtiyor.

ÇÖPÇÜ KUŞ GRUBU ÇOĞALTILACAK

Alonso, kuşların zeki olmalarının önemli olduğunu, böylece tatbikat için gidecekleri çok çeşitli parklarda diğer hayvanların yarattığı yeni ortamlara ve zorluklara uyum sağlayabileceklerini anlatıyor.

Öte yandan, çirkin bir görüntü vermesi haricinde atılan çöpler çevreye zararlı olabilir. Örneğin, gezegendeki en yaygın çöp türü olan sigara izmaritleri, çimlerin büyümesini yüzde 13 oranında engelleyen toksik kimyasallar içeriyor.

Barari Doğal Kaynaklar, ilk olarak, genel müdürü Ahmed Alblooki’nin Fransa’daki benzer bir girişimden esinlenmesinden sonra bu fikri 2018’in sonlarında uygulamaya karar verdi. Daha sonra Doğal Hayatı Koruma Hizmetleri Müdürü Malik Rapaie’ye BAE’de böyle bir projenin hayata geçmesinin mümkün olup olmadığını sordu. Rapaie, aynı programı Emirates’te uygulamak için birkaç engel olduğu cevabını verdi.

Rapaie, ‘’Fransa’da yetiştirdikleriyle aynı karga bizde yok, çünkü bu o bölgeye ait yerli bir yerli karga’’ dedi. Bu nedenle, Abu Dabi’deki mangrovların yakınında bulunan saldırgan bir kuş türü olan Hint ev kargaları seçildi.

Barari Doğal Kaynaklar, halihazırda halka açık kuşların yaptığı işle ilgili olarak Şehir Planlama ve Belediyeler Bölümü ile birlikte çalışmaktadır. Rapaie, yaptıkları planın çevrenin iyiliği için işe yarayacağından çok umutlu. Rapaie, ‘’Burada belittiğimiz alanlardaki çöplerle ile ilgili gerçekten bir sorun var. Maalesef tüm parklarımız bu dertten muzdarip’’yorumunu yaptı.

The National