Forbes’un En Güçlü İş Kadınları Listesi’nin ilk beşine Suudi kadınlar girdi!

Forbes’in Ortadoğu’nun En Güçlü İş Kadınları Listesi’nin ilk 10’unda Suudi Arabistanlı kadınlar da girdi.

Forbes Power Business Kadınları listesini açıkladı.

Listede, Suudi Samba Finans Grubu’ndan Rania Nashar üçüncü sırada yer alırken, onu Suudi Arabistan Menkul Kıymetler Borsası’ndan Sarah Al-Suhaimi ve Suudi İngiliz Bankası’ndan Lubna Olayan izledi.

Forbes Ortadoğu (Forbes Middle East), gelecek ay Uluslararası Kadınlar Günü Zirvesi öncesinde, bölgedeki en etkili ve dönüşümcü şirketlerin çoğunun başında yer alan 100 olağanüstü iş kadınıyla dolu yıllık Power Business kadınlarının yer aldığı Ortadoğu listesini açıkladı.

Forbes’un 2020 listesinde, 28 sektörde 22 yeni giriş ve 23 milliyet temsil edilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 23 giriş ile listenin başında bulunuyor. Listede ayrıca 9 Mısırlı, 8 Lübnanlı ve 8 Ummanlı kadın var.

Forbes listesi, adaylıklar ve kadınların yönettiği işletmelerin büyüklüğü, geçen yıl elde edilen başarıları, destekledikleri insiyatifler ve genel iş deneyimleri gibi kriterlere dayalı derinlemesine araştırmalar yoluyla oluşturuldu.

FARKLI SEKTÖRLERDE GÜÇLÜ KADINLAR

Listedeki 100 kadının 79’u kendi kaynaklarıyla işini oluşturmuş, 16’sı kendi işini kurmuş ve kendi kendini yetiştirmiştir. Listede yer alan 21 kadın aile işlerinde çalışıyor, ve çoğu iş yerlerinde kadın bulmanın nadir olduğu zamanlarda işe başlıyor. Listede ayrıca bankacılık ve finans hizmetleri sektöründen 21 kadın bulunmakta.

Listede kamu sektörü de iyi temsil edilirken, 13 kadın hükümet örgütleri başlığı altında yer almakta. Dubai’deki dijital dönüşümü denetleyen Smart Dubai Genel Müdürü Aisha Bin Bishr bu kadınlardan sadece birisi.

Suudi Arabistanlı Sarah Al-Suhaimi, yakın zamanda dünyanın en değerli şirketi Aramco’nun halka arzını üstlenen bölgenin en büyük borsası Tadawul’a başkanlık etmekte.

Listede, Ürdün’ün dördüncü büyük bankası Al Etihad’ı yöneten Nadia Al-Saeed, Mısır enerji şirketi Taqa Arabia CEO’su Pakinam Kafafi petrol ve gaz sektöründeki tek kadın lider olarak göze çarpmakta.

Forbes, Dünya’nın En Güçlü 100 Kadın listesinde bölgeden üç kadına yer verilmesiyle 2019 yılında uluslararası bir boyut kazanmış oldu.

Lstesde 84. sırada olan Hindistanlı Raja Al Gurg, babası tarafından kurulan aile şirketini yönetmekte. Aynı şekilde 96. sırada olan Hindistanlı Renuka Jagtiani, BAE’de bir perakende imparatorluğu inşa etti. Ve 97. sırada olan Rania Nashar, Suudi Arabistan’ın dördüncü büyük bankası olan Samba Financial Group’un ilk kadın CEO’su oldu.

Forbes Ortadoğu baş editörü Khuloud Al-Omian konuyla ilgili olarak‘’Arap kadınları sadece bölgede ekonomik büyüme sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Ortadoğu’nun güçlü kadın liderliğini ve e-ticaretten finansal hizmetlere kadar yaşamın her alanında nüfuzunu temsil ediyor’’ açıklamasını yaptı.

Arab News