Petrol fiyatları koronavirüs aşısı umuduyla yükselişte

Petrol fiyatları, geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük ikinci ekonomisine Çin’de hızla yayılan koronavirüs salgınının tedavisi için etkili bir ilaç bulduğunu bildiren raporların ardından dün yüzde 3’ün üzerinde artış gösterdi.

Brent (ham) petrol fiyatı yüzde 3,2’lik yani 1,76 dolar artışla varil başına 55,72 dolardan, ABD Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatı ise yüzde 2,6’lik yani 1,34 dolar artışla varil başına 50,93 dolardan işlem gördü.

Changjiang Daily gazetesi salı akşamı, Zhejiang Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin ‘koronavirüs ile etkili bir şekilde mücadele edebilecek’ iki yeni ilaç bulduğunu duyurdu. Bir başka gelişmede Sky News, Londra merkezli Emperyal Koleji’ndeki bir grup araştırmacının koronavirüs aşısı konusunda önemli bir gelişmeye imza attığı haberini yayımladı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) söz konusu haberleri görmezden gelerek koronavirüs tedavisinde işe yarayan bir ilacın henüz bulunamadığını açıkladı.

Salgın, Çin’in birçok bölgesinde seyahat yasağına ve yerel petrol rafinerilerindeki üretimlerde büyük aksamalara neden olurken analistler, virüsün küresel petrol talebini bu yıl yüzde 0,5 azaltabileceğini tahmin ediyorlar.

Diğer yandan Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Wang Qun, salı günü Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticilerini (OPEC+) ülkesindeki koronavirüs salgını hakkında bilgilendirdi.

Petrol fiyatlarının, bu yılın başlarından itibaren 11 dolarlık düşüşle 55 dolara kadar gerilemesi, petrol üreticilerinin paniğe kapılmasına neden olurken OPEC+  ülkelerinden bir heyet dün, koronavirüs salgınının petrol talebi üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere bir araya geldiler. OPEC + ülkeleri, 5-6 Şubatta ve Mart ayında mevcut petrol üretim kısıtlamalarının uzatılmasını ve planlanan üretim politikasını görüşmek üzere Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir toplantı düzenlemeyi planlıyor.

OPEC ülkelerinden iki kaynak üretimi daha da azaltma ihtiyacı konusunda genel bir anlaşma olmadığı sürece OPEC + toplantısı için bir tarih önermekten kaçınıldığını belirttiler. Söz konusu kaynaklar, eğer mevcut kısıtlamalar devam ederse daha önce kararlaştırıldığı üzere Mart ayında toplanılacağını vurguladılar.

OPEC+ ülkelerinin koronavirüsün petrol talebi üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, petrol üretimini 500 bin varil daha azaltılmasını istedikleri aktarıldı.

Irak gibi OPEC üyesi ülkeler, petrol piyasasını dengelemeye yönelik her türlü anlaşmayı desteklediklerini açıklarken, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak salı günü yaptığı açıklamada, petrol kesintilerini azaltma zamanının geldiğinden emin olmadığını söyledi. Novak, OPEC+ ülkelerinden bir teknik heyetin gerçekleştirdiği toplantı bittikten hemen sonra yakın tarihli bir başka toplantının yapılması önerisini değerlendirebileceklerini söyledi.

Öte yandan İngiltere merkezli petrol şirketi BP’nin Mali İşler Direktörü Brian Gilvary, salgının ortaya çıkmasıyla ekonomik büyümede yaşanan yavaşlamanın 2020 için küresel ham petrol talebinde günlük 300 ila 500 bin varillik bir düşüşe neden olmasının beklendiğini açıkladı.

OPEC+ ülkeleri, Aralık ayında yapılan toplantıda, petrol üretimini, Mart ayının sonuna kadar 1,7 milyon varil azaltmayı kabul etmişlerdi.

Şarkul Avsat