12 yaşındaki Fatıma, Yemen’de bir ağacın altında açlıktan ölüyor

Yemen’de 5 yılı aşkın süredir devam eden savaş sebebiyle ülke nüfusunun yüzde 80’i açlık sınırının altında yaşıyor. Ülkede yaşayan milyonlarca kişi gibi açlıkla mücadele eden 12 yaşındaki Fatıma Kuba’ın yetersiz beslenme sebebiyle 10 kiloya düşmüş bedeni, ülkedeki açlık ve yoksulluğun fotoğrafını ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Yemen ülkede devam eden savaş sebebiyle dünyanın en derin insani krizini yaşıyor. Savaş ve çatışmaların bitme noktasına getirdiği ülkede halk, bir yandan salgın hastalıklar diğer yandan yoksulluk ve buna bağlı olarak açlıkla boğuşuyor. Halkın neredeyse yüzde 80’inin insani yardımlara muhtaç olduğu ülkedeki trajedi her geçen gün derinleşiyor.

Yemen’in kuzeybatısında bir klinikte çalışan doktor Mekiye Al İslami, akut ve yetersiz beslenme şikayeti ile kliniğe getirilen 12 yaşındaki Fatıma Kuba’nın 10 kiloya düştüğünü belirterek, vücudunun tüm yağ stokunu tüketerek derinin kemiklere yapıştığını belirtti.

Doktor Al İslami, Kuba’nın yaşadığı bu durumun Yemen’de çöken ekonominin, yoksulluğun ve açlığın adeta bir örneğini teşkil ettiğini belirterek, bu durum ülkedeki trajedinin adeta fotoğrafı niteliğinde olduğunu kaydetti.

Klinikte tedavi altına alınan 12 yaşındaki Fatıma ve ailesi, Suudi Arabistan sınırındaki çatışmalar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Şu an için bir ağacın altında yaşamaya çalışıyorlar.

EN ÇOK HAMİLELER ETKİLENİYOR

Ülkede yaşanan durumun ciddiyetine dikkat çeken Doktor Al İslami, söz konusu yetersiz beslenme vakalarının her geçen gün artarak gelmeye devam edeceğini belirterek, “Bu durum en çok hamile kadınları etkiliyor. Yetersiz beslenmeden sadece bu ay 40 hamile kadın tedavi altına alındı” dedi.

Yeni Yemen