BAE, Koronavirüsü nasıl tedavi etti?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Önleme Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, 73 yaşındaki Çinli Liu Yujia, tedavi edildi. Böylece ülkede tedavi edilen ilk koronavirüsü hastası oldu.

Sağlık ve Koruma Bakanlığı bünyesindeki Sağlık Merkezleri ve Kliniklerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Doktor Hussain Al Rand, ‘‘Hasta üzerinde yapılan 2019-nCoV (yeni koronavirüsü) tespit testinin sonuçlarında yeni koronavirüsün negatif olduğu ortaya çıktı. Hastamız şimdi sağlıklı ve tamamen iyileşti’’ diye konuştu.

Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri ve Salgın Hastalıkları Önleme Ulusal Komitesi Başkanı Doktor Al Rand, ‘’Bu vaka, BAE’de keşfedilen diğer vakaların da tamamen iyileşebileceği umudunu artırıyor’’ dedi.

KİŞİ KENDİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SAYESİNDE İYİLEŞİYOR

Gulf News, hastaların genel olarak nasıl tedavi edilebileceğini öğrenmek için, Al Ghusais’teki Aster Hastanesi’nden iç hastalıkları uzmanı Doktor Smitha Muraletharan ile konuştu.

Doktor Muraletharan Gulf News’e ‘’Sağlıklıysanız, öksürük veya soğuk algınlığı ile geçirebilirsiniz. Bir kür veya tedavi yok, sadece bağışıklık sisteminizin temizlemesine yardımcı olmak için destek var” dedi.

Dünya çapındaki virüs salgınında 40 binden fazla vaka görüldü ve yaklaşık 900 ölümle sonuçlandı. Doktor Muraletharan, ‘’Kolayca hastalanmaya yatkınlığı olan zayıf bir bağışıklık sistemi olanların korunması gerekir. Yeni koronavirüs oldukça bulaşıcı ama çok tehlikeli değil. Ölüm oranı yaklaşık yüzde 2 ile düşük seviyede. Ancak ölümler olduğu ve bu yüksek yayılma ve bulaşıcılık oranı nedeniyle karantinaya alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Farklı şiddetteki vakalar için spesifik tedaviler var mı?

Her dört kişiden sadece biri ciddi bir virüs formu geliştirir. Geri kalanlar teorik olarak kendileri savaşabilmelidir. Enfeksiyon kapmış hastalar kendi evlerinde karantinaya alınabilir, aksi takdirde hastaneler vakalarla dolup taşar ve hastalığı yayma şansı artar. Daha güçlü enfeksiyon gösteren hastalar ise hastane karantinasına alınabilir. Erken teşhis edilen hafif ila orta derecede enfeksiyon bulunduğu görülen hastaların, bağışıklık sistemleri virüsle savaşacak kadar güçlü hale getirilebilir. Hafif ila orta derecede enfeksiyonu olan hastalarda öksürük, soğuk algınlığı, burun akıntısı ve hafif ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olması normaldir.

Doktor Smitha Muraletharan

İnsanlar bu belirtileri göstermeye başladıklarında ne yapmalıdır?

Semptomlar başladığında hastalar derhal hastaneye gitmelidir. Bu aşamada, onları izole işlemine alıyoruz, ateş ve soğuk algınlığı için destekleyici ilaçlar veriyoruz ve aldıkları havayı nemlendiriyoruz. Virüs bu aşamada üst solunum yollarında yaşar ve virüs kuru ortamda çoğalabileceğinden vücut sıvılarını yüksek seviyede tutmak önemlidir. Hastanede ise, hasta damardan sıvı desteği alır. Hastanın bağışıklığı düşük olduğu ve ziyaretçileri rahatsızlığı zorlaştırabilecek ikincil bir bakteriyel enfeksiyon taşıması riski olduğu için dışarıdan hiç kimsenin hastayla görüşmemesi tavsiye edilir. Bu durumda, hasta ayrıca bir antibiyotik kürüne ihtiyaç duyar. Bu nedenle doktorlar odayı çok steril tutarlar. Hasta ayrıca bir başkasını enfekte etmeyecek ve sıkı el hijyeni gözlemleyecek şekilde maske takmalıdır. Taze meyveler, iyi pişirilmiş sebzeler, çorbalar ve bağışıklığı güçlü tutmak için C vitamini bakımından zengin bir diyet hastaya iyileşmesinde yardımcı olacaktır.

Peki ya zatürreye (akciğer iltihabı) dönüşürse?

Bu tür hastaların kesinlikle hastaneye yatması ve tam koruma ve izolasyonla birebir bakım almaları gerekir. Bu hastalar, zatürrenin derecesine bağlı olarak, ikincil bir enfeksiyonu önlemek için ek oksijen ve antibiyotiklerle tedavi edilirler. Eğer kişide solunum yetmezliği varsa, onlara vantilatör desteği verilir, ancak bu gibi vakaların sayısı şimdilik çok azdır. Genelde daha kötü durumda olan kişiler, altta yatan başka hastalıkları ve rahatsızlıkları olan ve bağışıklık sistemleri çok düşük olma eğilimindedir. Vakalarda yaş kesinlikle bir artı puan değildir.

Genel olarak endişelenmeli miyiz?

Kesinlikle hayır. BAE’de tamamen karantinaya alınmış koronavirüsü vakası var. Panik yapmak ve hastaneye gitmek için acele etmek kişiye yardımcı olmaz, sadece sağlık hizmeti üzerinde baskıyı artırır. Herkes el ve solunum hijyenini sağlamak zorunda. Hafif seviyedeki hastalar sağlıklarını daha iyileştirerek sağlıklarını koruyabilir, evde kalabilir, dinlenebilir ve bazı destekleyici ilaçlar (ikincil enfeksiyonu önlemek ve bağışıklığı artırmak için) kullanabilirler.

Yeni koronavirüs tedavisi var mı?

Evet ve hayır.

Evet, “destekleyici” tedaviler var. Bunlar semptomları azaltmayı veya hafifletmeyi amaçlamaktadır.

Hayır, çünkü yeni koronavirüs (2019-nCoV) için özel olarak geliştirilmiş bir tedavi yoktur.

Koronavirüs için bir aşı var mı?

Hayır. Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu önleyecek bir aşı bulunmamaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları bir tedavi bulmak için yarışıyor.

Yüz maskesi takmamız gerekiyor mu?

Teşhisi konan kişiler hastalığın yayılmasını önlemek için maske takmalıdır. Hasta kişiler, mesafeyi korumalı ve sık sık ellerini yıkamalı ve yüzlerine dokunmaktan kaçınmalıdırlar. Koronavirus damlacıklar yoluyla yayılır. Bu filtre, daha sonra yüzlerine dokunarak ve mikropları başkalarına geçirerek başkalarına transfer ettikleri patojenlerle yüklenebilir. Sağlık sektöründeki çalışanlar kesinlikle risk altındadır ve belki de işyerinde daha sık maske takmaları önerilir, ancak sokaktaki sıradan insanların buna ihtiyacı yoktur.

KORONAVİRÜSTEN İYİLEŞME ADIMLARI

Yeni koronavirüs için testleri pozitif çıkan hafif ila orta derecede enfeksiyonu olan hasta evde veya hastanede izolasyon altına alınmalıdır. Hasta kişilerin çok az insanla temas halinde olması tavsiye edilir.

-Başka kimseye virüsü bulaştırmamak için hasta, her zaman maske takmalı ve ayrıca sıkı el hijyeni sağlamalıdır.

-Dışarıdan gelecek kişilerle temastan kaçınılmalıdır çünkü ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma riski vardır.

-Ateş, soğuk algınlığı, öksürük ve C vitamini dozları için destekleyici ilaçlarla hastayı stabilize edin.

-Hasta sıvılarla iyi nemlendirilmeli ve vücutta iyi elektrolit dengesini korunmalı.

-Beslenme seviyelerini yüksek tutmak için taze meyve ve sebzeler ve iyi pişirilmiş gıdalar açısından zengin bir diyet uygulanmalıdır.

– Kişinin bağışıklık sisteminin mücadeleye devam etmesi ve enfeksiyondan kurtulması için tamamen dinlenmesi gerekir.

-14-16 günlük bir karantina, virüsle savaşmaya ve bu tür hastaların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Yeni koronavirüs bulaşmış insanlar neden iyileşir?

Bir Pekin Üniversitesi uzmanı, enfekte olduktan sonra hastaneden taburcu edilen kişi örneğine dayanarak, ciddi ve kritik durumda olan kişilerin de tedavi edilebileceğini gösteriyor.

Peking Üniversitesi Hastanesi’nde bulaşıcı bir hastalık uzmanı olarak çalışan Doktor Wang Guoqiang, SCMP tarafından yayınlanan rapora göre, enfekte olduktan sonra iyileşen insanlar hakkındaki verilerin umut verici olduğunu söyledi.

Doktor Wang, NCoV (yeni koronvirüsü) salgınının merkez üssü olan Wuhan’dan taburcu edilen hastalardan bir örneğe dayanarak, hastaların yaklaşık yüzde 6’sının ciddi durum sonrası iyileştiğini, yüzde 1’den daha azının da kritik olarak sınıflandırıldıktan sonra iyileştiğini belirtiyor.

Yeni koronavirüs için ölüm oranı nedir?

Tahminler yüzde 21’den yüzde 2,2’ye olacak şekilde büyük ölçüde değişmektedir. Salgın nedeniyle meydana gelen ölümlerin nasıl doğru şekilde hesaplanacağında uzmanlaşan bilim adamları arasında büyük bir görüş ayrılığı bulunuyor.

Bu arada, 5 Şubat’ta yayınlanan Amerikan Sağlık Koruma ve Kontrol Kurumu yeni koronavirüs raporunda ‘’Hastaneye yatırılanların yüzde 17 ila yüzde 29’unda akut solunum sıkıntısı sendromu geliştiği görüldü ve yüzde 10’unda ikincil enfeksiyon gelişti. Hastanede yatan hastaların yüzde 23 ila yüzde 32’si için solunum desteği amacıyla yoğun bakım gerektiriyordu’’ açıklaması yer aldı.

Raporda, ‘’Zatürresi olan ve hastanede yatan hastalar arasında, ölüm oranının yüzde 11 ila yüzde 15 arasında yüksek bir orana sahip olduğu belirtiliyor. Ancak bu tahmin sadece hastaneye yatırılmış hastaları kapsamaktadır ve bu nedenle peşin hükümlüdür’’ açıklaması yer alıyor.

HIV ilaçları yeni koronavirüs ile gerçekten savaşabilir mi?

Ebola’dan HIV’e kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, yeni bulgulara dayanarak umut vaat etti.

Ancak Doktor Smitha Muraletharan, ‘’Henüz hiçbir şey gösterilmemiştir. Sadece söylentiler ve teoriler var ve yakında bir aşı olup olmayacağını söylemek zor, uzmanlar durmaksızın hala üzerinde çalışıyor” dedi.

Yakın zamana kadar çok az etkili anti-viral (virüs önleyen) vardı. Bu özellikle genetik materyalleri olarak DNA yerine RNA kullanan, RNA virüsleri için geçerliydi. HIV anti-virallerinin başarılı gelişimi, daha fazlasını yapmanın mümkün olabileceğini göstermektedir.

En büyük engeller: Zaman ve paradır. Yepyeni ilaçlar geliştirmek hem zamana hem de kaynaklara büyük bir yatırım gerektirir.

Dünyadaki tıp topluluğu yeni mucize ilacı beklerken, tıbbi araştırma topluluğu, bir aşı bulmak ve test etmek için ateşli bir şekilde arama yapsa bile, yeni virüsleri tedavi etmek için kullanılabilecek mevcut ilaçları aramaya değer görünüyor.

Bu arada, dünyanın yeni bir salgın HIV / AIDS eşiğinde olduğunu tanımlayan ilk bilim adamlarından biri olan ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Doktor Anthony Fauci, bir koronavirüs aşısının, RNA’ya dayalı olarak (mRNA) geliştirilen bir ilaçla tedavi edilebileceğini açıkladı.

Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu nedir?

Amerikan Sağlık Koruma ve Kontrol Kurumu’na göre enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktan geçiyor.

Bununla birlikte, günlük önleyici eylemler solunum yolu hastalıklarının yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır:

-Öksürme veya hapşırma gibi solunum hastalığı belirtileri olan kişilerle yakın teması en aza indirin.

-Hasta kişilerin öksürük ve hapşırmalarından kaynaklanan damlacıkların yayılmaması için gerekli olanları öğrenmesine yardımcı olun (Solunum Hijyeni / Öksürük Görgü Kuralları).

-Ellerinizi düzenli olarak yıkayın.

-Yeme-içme aletleri, diş fırçaları ve havlular gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçının. Bu eşyaları özellikle hasta kişilerle paylaşmaktan kaçınmalısınız.

-Temiz bir çevre oluşturun.

Yeni koronavirüs semptomlarım varsa, BAE’de tedavi görmek için sigortaya ihtiyacım var mı?

Hayır.

BAE’deki koronaviruüs vakaları ücretsiz olarak tedavi edilir ve sigorta gerekli değildir. BAE’deki tüm yeni koronavirüs vakalarında, hastaların sağlık sigortası olsun veya olmasın ücretsiz olarak tedavi edilmektedir.

Hastanelere gönderilen Dubai Sağlık Kurumu genelgesine göre, tüm Dubai Sağlık Kurumu lisanslı sağlık tesisleri şüpheli veya onaylanmış 2019-nCoV (yeni koronavirüsü) vakalarını acil durum olarak değerlendirmelidir.

Solunum yolu enfeksiyonu belirtilerim varsa ne yapmalıyım?

-Hastayken seyahat etmeyin.

-Evde kalın ve başkalarıyla temastan kaçının

-Hemen tıbbi yardım alın ve yetkililere son seyahat geçmişinizi anlatın

Gulf News