Sevgililer Günü’nde çikolata yerine hurma! Oprah Winfrey de müdavimi!

Suudi Arabistan’da alışılmadık lüks bir Sevgililer Günü hediyesi beklenmedik şekilde dikkatleri çekiyor.

Bir aile şirketi olan Bateel International, bilinen ve faydalı bir meyveyi lükse dönüştürdü. Şirketin başkent Riyad’daki butik dükkanlarından birinde, sergilenen çeşitli hurmalar gerçekten de göz kamaştırıyor. Arabistan’da 8 bin yıldan beri tüketilen parlak siyah Ajwa (Acve) hurmaları, popüler koyu kırmızı-kırmızı Khidri hurmaları ve altın kahverengi Kholas hurmaları yemek sonrası bir kür olarak sunuluyor.

Hurmaların tatları, tatlılık açısından yoğun ila hafif arasında değişiyor. Çeşitler arasında karamelize badem, ceviz, taze yeşil antep fıstığı veya şekerli portakal kabuğu ile doldurulmuş hurmalar mevcut. Sevilen bir versiyon olan olgun ve sulu Rutab hurması ise kakule aromalı kahve ile geleneksel şekilde servis ediliyor.

ÇİKOLATA KAPLI BATEEL HURMALARININ SUNUMU CEZBEDİYOR

Bateel hurmaları, zarif kutularda sunuluyor. Üzerinde Arap alfabesi ile yazılmış tozlu pembe bir kalp bulunan parlak altın, sedef ve fildişi süslemelerine sahip lake ahşap hurma kutusu muhteşem bir sunum yaratıyor.  Ancak satın alırken kutunun üzerinde en yakın tarihli olanı seçmenizi öneririz. Çünkü çikolata kaplı olan hurmalar zamanla dokusu sertleştiği için tadında hafif bir mayhoşluk meydana getirip hayal kırıklığına uğramanıza sebep olabilir. Bateel’in hayranları arasında, 2019’un favori ürünlerinden zeytin yeşili ahşap klasik hurma kutusunun müdavimi olan Oprah Winfrey de bulunuyor.

Bateel International, dünyanın ikinci en büyük hurma üreticisi ve Suudi Arabistan’da büyüyen bir sektörün parçası olarak öne çıkıyor. Şirketin 2019’un ilk yarısında yaptığı ihracat, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 202 milyon doları aştı.

Bateel 1991 yılında faaliyete başladı, ancak şirketin sahip olduğu hurma çiftlikleri 1930’lardan beri var. Şirket, Riyad’ın kuzeyinde, Al Ghat bölgesine dikilen 100 binden fazla hurma ağacından yılda 280 bin kilodan fazla hasat yapıyor. Küçük olmasına rağmen, şirket sektörde lider durumda ve küreselleşmeyi planlıyor.

Hurma meyvesi; büyüklük, doku ve görünüm için derecelendirilir (alt seviyede kalan meyveler süpermarketlerde ayrı bir etiket altında satılır).

Bateel hurmaları ise ​​ucuz değil. Bazı markalardaki hurmalar kilogram başına 10 riyalden (2.7 dolar) daha düşük bir fiyata satılırken, bir kilogram Bateel hurması için en düşük fiyat 175 Suudi riyali (46 dolar).

HURMANIN FAYDASI DAHA FAZLA

Çikolata ile hurma karşılaştırıldığı zaman ise kurutulmuş bu meyve sağlık savaşını kazanıyor. Bateel markası işletme sorumlusu Henrik Andersen’a göre de hurmanın faydaları çikolatadan daha fazla, ayrıca hurmalar organik ve çevre dostu tarım işlemleri kullanılarak yetiştirilmekte.

Bateel International, şu anda çoğu Körfez ülkesinde olmak üzere 40 butik mağazası işletiyor. Şirket, Detroit’te bir franchise ile ABD’de genişlemeye başladı; bir diğer dükkan ise yakında Houston’da açılacak. Andersen’e göre şirketin, Avrupa ve İngiltere’de, talep ve elverişli demografik özelliklere dayalı olarak genişleme planları var.

Bateel, bu yıl Suudi Arabistan’da bir Noel koleksiyonu piyasaya sundu. Şirkete göre koleksiyon Suudi Arabistan dışında da pazarlandı ve satışlar mükemmel olarak gerçekleşti. Bateel ayrıca hardallı hurma çeşidi ile ekşi ile tatlıyı harmanlayan bir çeşni oluşturdu ve akşam yemeğimizin salatalarına katkıda bulunan hurmalı balsamik sirke ile çizgisini genişletti.

Bir başka popüler ürün; dondurma ve kreplerin üzerine koymak ve milkshake’te kullanmak için üretilen hurma şurubu.

Gazlı elma suyu ile yapılan köpüklü, şampanya tarzı hurma suyu ise yerel düğünlerde alkolsüz bir seçenek haline geldi. Şirketin İtalyan-Fransız yemeklerinde uzmanlaşmış Café Bateel zincirinde de ekmek sepetleri artık sıcacık hurma ekmeğine sürülmek üzere mis gibi taze tereyağı ile servis ediliyor.

Kurumsal hediye işi de Bateel’deki işlerin kazançlı bir parçası haline geldi. Riyad’da Kasım ayında yapılacak G20 Liderler Zirvesi’ne gelen delegeler evlerine Bateel hurma kutuları ile dönecek.

Bateel’in muhteşem hurmalarını Sevgililer Günü için satın almak isteyenlere küçük bir notumuz var:  Şirket siparişlerinizi ABD’de üç gün içinde adrese teslim ediyor.

Gulf Business