Suudi Arabistan Bulut Tohumlama Projesi’ni onayladı

Suudi Arabistan uzun yıllardır din adamlarının gündeminde olan fıkhî bir anlaşmazlığı aşarak hava durumunu değiştirerek bol miktarda yağmur yağmasını sağlayan ‘Bulut Tohumlama Projesi’ni onayladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre Bulut Tohumlama Projesi’ne Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında onay verildi.

SPA, Çevre, Su Kaynakları ve Tarım Bakanı tarafından sunulan söz konusu kararın, Ekonomik ve Kalkınma İşleri Konseyi tarafından hazırlanan önerinin incelenmesinin ardından onaylandığını bildirdi.

Bulut Tohumlama Projesi, yağış miktarı ve türünü değiştirmek için havaya çeşitli maddeler yayılarak bulutlarda meydana gelen fiziksel süreçleri etkileme olarak biliniyor. Söz konusu işlemin ardından büyük miktarda yağmur yağması sağlanıyor.

Suudi meteoroloji uzmanı ve gökbilimci Dr. Halid ez-Zaak, yağmur mevsiminin 9 aya kadar uzamasına rağmen ülkesinin yağmur görmeyen çöl bölgelerinden biri olduğunu belirterek söz konusu kararı desteklediğini söyledi.

Dr. Halid, din adamlarının ‘Bulut Tohumlama’ konusuna cevaz vermemesine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

“Bulut Tohumlama, doktorların zorunluluk nedeniyle sezaryen ile doğum gerçekleştirmesine benziyor. Doktorlar, normal doğum için koşulların uygun olmaması nedeniyle müdahale etmek zorunda kalıyor.”

Bulut Tohumlama Projesi yeni değil. Söz konusu proje 10 yıldan fazla bir süredir ülke gündemindeki yerini koruyor.

Fetva, Davet ve İrşad Daimi Komitesi’nin bazı üyelerinin ‘bu yağmurun Allah’ın yağdırdığı yağmur gibi olmadığı, bu nedenle projeyi uygulama çalışan ülkelerin kuraklık ve yoksulluk içinde yaşarken bundan fayda görmediği’ yönündeki söylemlerinin ardından ülkede geniş çaplı fıkhî tartışmalar yaşandı.

Yargı Yüksek Enstitüsü Karşılaştırmalı Hukuk Bölümü’nde Yardımcı Doçent Halid Al Hamad yerel gazetelere verdiği demeçte, yağmur yağmasının Allah’ın kudretlerinden biri olduğunu ve buna kavuşmanın yollarının da ‘dua, istiğfar, tövbe ve itaatten’ geçtiğini söyledi.

Bulut Tohumlama Projesi’ne onay verilmesi sosyal medyada geniş ilgi gördü ve #buluttohumlamaprojesi etiketi ile konuya yönelik birçok yorumda bulunuldu.

Şarkul Avsat