New York’ta, 15 Kasım 2019’da Beyond Meat tarafından çıkarılan, bitki bazlı besin ikamelerinden üretilmiş “Beyond Burger” köfteleri, satış için raflarda yerini aldı. Beyond Meat ve Impossible Burger gibi start-upların canlandırdığı burger ve sosisli vejetaryen alternatifler, et devlerinin de sefasını sürmek istediği bir coşku yaratıyor.

Suudi Prens: Bitki bazlı etler küresel bir akım haline gelecek

Suudi Arabistanlı Warren Buffett olarak anılan Prens Alvelid bin Talal’ın oğlu Halid bin velid bin Talal, Beyond Meat ile bitki bazlı yiyeceklerin büyük geleceğini görüyor. KBW şirketinin kurucusu ve CEO’su olan Halid bin velid bin Talal, sadece birkaç yıl içinde bitki bazlı etlerin küresel bir akım haline geleceğini söylüyor.

Halid bin velid bin Talal, CNBC’nin Abu Dabi’deki yıllık Milken Konferansı’nda  “Şu anda dünyanın yaşadığı sorunları çözen şirketlere gerçekten odaklanıyoruz. Dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri küresel ısınma. Dünyadaki üçüncü en etkili endüstri hayvan – tarım endüstrisidir. Ve insanlar için protein kaynağı oluşturmanın daha iyi bir yolunu bulmamız gerek” diye konuştu.

BİTKİ BAZLI ET ÜRETİMİ

Prens Halid’in babası, milyoner Suudi yatırımcı ve Kingdom Holding’in başkanı Prens Alvelid bin Talal, sık sık Suudi Arabistan’ın Warren Buffet’i diye anılır. 41 yaşındaki Prince Khaled’in sahip olduğu Beyond Meat’in biyoteknoloji girişimi TurtleTree Labs ve hayvansız Bond Pet Foods gibi şirketlere yaptığı yatırımlar, dünya çapında veganlık ve bitki bazlı beslenme için farkındalığın arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Merkezi Los Angeles’ta bulunan Beyond Meat gibi alternatif et şirketleri manşetlere çıkıyor hissedarlara getiri sağlıyor.

Halid bin velid bin Talal

Halid bin velid bin Talal, “Lezzet benim için birinci sırada yer alıyor – eğer tadı güzel olmazsa, bunu kimse satın almaz. Ama bundan daha önemlisi aynı ya da daha iyi tadı yakalarsak maliyeti aynı hatta daha ucuz olursa, çevreye etkisi, geleneksel tarımla karşılaştırıldığında hiç yoksa ya da çok azsa herkes ona akın edecektir.

Gördüğümüz şey bu – yavaş ama emin adımlarla, Beyond Meat ve diğerleri, Memphis Meats (Kalifoniyalı et şirketi) ve diğerlerine olduğu gibi fiyatlar ciddi bir düşüşe girecek ve iddiaya varım ki Beyond Meat 2025’te geleneksel etten daha ucuz olacak” şeklinde konuştu.

PİYASA DEĞERİ 7.5 MİLYAR DOLAR

Bitki bazlı et burgerler üstüne uzmanlaşan Beyond Meat; Subway, KFC, Del Taco, Dunkin’ Brands ve pek çok marka ile ortaklık içinde. 7,5 milyar dolarlık mevcut piyasa değeri ile hisse senedi fiyatı bugüne kadar yüzde 60 artış gösterdi ve Mayıs 2019’da Nasdaq’ta ilk listeye girmesinden bu yana yüzde 376 oranında yükseldi.

Halid bin velid bin Talal, bitki bazlı ürünlerin geleneksel et fiyatı noktasına gelmesi için hala birkaç yıl daha gerektiğini kabul ediyor, ancak yenilikler ve ölçeğin, zaman içinde maliyeti düşüreceğinden emin görünüyor.

Halid bin velid bin Talal, “Bu şirketler kesinlikle bu sorunları çözmek için çalışıyorlar, fakat bunun gerçekleşmesi biraz zaman alacak, asıl konu bu” diyor.

AMERİKA’DA VEGANLIK HALA AZ, AMA BÜYÜYOR

Bitki Bazlı Gıda Birliği’ne göre, ABD’de bitki bazlı besinlerin perakende satışı geçtiğimiz yıl yüzde 11 artarak 4,5 milyar dolarlık bir sektör oluşturdu.

Her ne kadar ABD’de veganlık nüfusun görece az bir bölümü tarafından benimsenmiş olsa da -2014 yılında Amerikalı tüketicilerin sadece yüzde 1’i vegan olduğunu belirtmişti. Bu rakam 2017’de yüzde 6’ya yükseldi. Bu kulağa çok az bir oran gibi gelse de sadece üç yılda yüzde 600’lük bir artış olmuştur.

Bu eğilim, Miley Cyyrus, Natalie Portman, Beyonce, Ellen DeGeneres, Venus Williams ve Alex Honnold gibi sporcular ve ünlülerin de aralarında olduğu tanınmış kişiler arasında günden güne artmaktadır.

CNBC