Abu Dabi, en nadir ördek türünü yok olmaktan kurtardı

Dünyanın en nadir ördek türü, Abu Dabi’den gelen hibe fonu sayesinde tükenme tehlikesinden kurtuluyor.

Muhammed bin Zayed Türleri Koruma Fonu, Madagaskar elmabaş ördeğinin yok olmaktan kurtarılarak daha parlak bir geleceğe doğru yürümesi yardımcı oluyor.

Kuzey Madagaskar’daki Sofya Gölü’nde 12 ördek yavrusu görüldüğünde, türün nüfusunu canlandırma çabalarının başarıya ulaştığı anlaşıldı. Türün 2006 yılına kadar soyu tükenmiş olduğu düşünülüyordu.

Ördeklerden bazıları 2009 yılında bir ıslah programı için toplandı ve daha sonra serbest bırakılacakları uygun bir alan seçildi.

Projenin yönetimini; Madagaskar Çevre Bakanlığı ile İngiliz Wildfowl – Wetlands Trust, Amerikan Durrell Wildlife Conservation Trust ve Aga Khan Vakfı birlikte yaptı.

TÜRÜN DOĞAYA YENİDEN KAZANDIRILMASI AMAÇLANIYOR

Proje için Sofya Gölü; türün vahşi doğaya yeniden kazandırılması için seçildi ve uluslararası Ramsar Sulak Alanlarının Korunması Sözleşmesi kapsamında korunan bir alan olarak belirlendi. Alana Aralık 2018’de yirmi bir adet yetiştirilmiş elmabaş ördeği bırakıldı.

Ördek yavrularının bu erken doğumu, gelişimin en az iki veya üç yıl daha gerçekleşmesini beklemeyen bilim adamları için büyük bir sürpriz oldu.

Wildfowl and Wetlands Trust’ın proje yöneticisi Peter Cranswick, ‘’Proje için bu hayvanların yeni yerlerine yerleşmeleri doğal olarak biraz zaman alıyor ve ilk üreme girişimleri genellikle başarısız oluyor, bu yüzden bu durum tamamen beklenmedik ama çok hoş bir gelişme oldu. Bu projede bir eşiği başarıyla geçtiğimiz zaman kutlama yapıyoruz çünkü vahşi doğada ilk üreme çok önemli. Ama bu, bize sadece bir sonraki diğer büyük görevin başladığını hatırlatıyor. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde hayvanların ihtiyaçlarının ne olduğunu tam olarak anlayabileceğiz ve gölü nasıl geri kazandıracağımız ile ilgili çalışmalara devam edeceğiz’’ açıklamasını yaptı.

BAE’de Afrika’daki başarılı gelişme haberi memnuniyetle karşılandı. Muhammed bin Zayed Türleri Koruma Fonu genel direktörü Razan Al Mubarak, ‘’Madagaskar elmabaş ördeğinin geleceğini güvence altına almak için bu önemli adımın haberlerini duymaktan mutluluk duyuyoruz. Hibe programımız, bireysel türlerin tasarrufuna yönelik koruma projelerine odaklanıyor. Madagaskar elmabaş ördeği dünyadaki en nadir ördek türlerinden biri olduğundan, bu projeyi desteklemek bizim için önemli bir seçim oldu’’ dedi.

Geçtiğimiz yıl gölde konuşlanan proje izleme ekibi, şu anda tüm hızıyla devam eden yiyecek kıtlığı ve siklon mevsimi de dahil olmak üzere birçok zorlukla baş etmeye çalışan ördek yavrularını gözlemlemeye devam edecekler.

The National