Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi Bölge direktörü Nigel David

Kapılarını açan Suudi Arabistan 75 milyon turist bekliyor

Suudi Arabistan, küresel olarak seyahat edilen öncü merkezlerden biri olma hedefine ulaşmak istiyor ve turistlere yönelik altyapısını geliştirme ve onlara çeşitli faaliyetler sunmayı hedefliyor.

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi Bölge Direktörü Nigel David, 49 ülke için ziyaretçilere çevrimiçi ya da varış noktasında vize imkanı veren turist vizeleri vererek Suudi Krallığı’nın ülke ekonomisindeki çeşitliliğin artması yönünde büyük adımlar atmış olduğunu söyledi. David, bu uygulamanın, 2030 itibarı ile gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkması yolunda turizmi geliştirme hedefine doğru atılan ilk adım olduğunu ifade etti.

Londra’da yapılan Arap – İngiliz Ticaret Odası’nın bir seyahat ve turizm etkinliğinde konuşan David, geçen sene ‘Dünyanın Neresinde’ sloganı ile başlatılan kampanyayı izlemek gerektiğini ve Suudi Arabistan’da belli yerlerden ve doğa harikalarından yapılan çekimleri paylaşarak, izleyenlerden bu görüntüleri çekenlerin bulundukları yerleri tahmin etmelerini istedi.

David, “Krallığın kesinlikle üstesinden gelmesi gereken bir algı bulunuyor: Burası sadece dini turizm için bir güzergâh olarak görülüyor ve gitmek için yeterince güvenli bir yer olmadığı düşünülüyor. Oysa durum tamamen tersi.  Dünyanın Neresinde kampanyası ile süreç başlamış durumda, şimdi yapılması gereken, vize almanın ne kadar kolay olduğunu ve turistlere orada olduklarında etraflarında ne tür fırsatlar olacağı ve orada neler yapabileceklerini anlatan bir kampanya ile devam etmek olacak. Burası çok önemli ve en fazla uğraş verilmesi gereken noktadır’’ dedi.

VİZYON 2030’A ULAŞMAK ÇOK UĞRAŞ İSTİYOR

75 milyon uluslararası ziyaretçi ve turizm endüstrisinde doğrudan istihdam edilen 1 milyon kişi hedefi ile ilk beş ülke arasında olmak için hedeflenen Vizyon 2030’a ulaşmak için çok uğraş vermek gerekse de Suudi Krallığı’nın gelişmek için “iyi niyeti ve arzusu” bulunuyor.

Suudi Arabistan’ın kapsamlı ekonomik ve kültürel reformlar içeren Vizyon 2030 programından söz ederken, bunun çok iddialı olduğunu belirten David, “Suudi Arabistan’ın, seyahat turizminin oynayabileceği rolü bilen bir liderliğe sahip olması çok önemli. Bu, iddialı bir strateji, bu olağanüstü.  İster NEOM isterse Kızıldeniz projesi olsun, giga projelerle yapmaya çalıştıkları şeylerin boyutu, vizyonun kesinliği ve iddialı oluşu mutlak bir şekilde olağanüstü’’ şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan’da bu vizyona yönelik büyük bir farkındalık bulunuyor ve David bununla ilgili olarak “Sadece zirvede değil aşağıya doğru gidiyor ve yerli halk son derece heyecanlı ve bunun için hazır ve gerçekleşmesini dört gözle bekliyor” diyor.

Al Ula, NEOM ve Kızıldeniz gibi bölgeler potansiyel turist güzergahı olarak ülkenin ziyaretçi kabul etmeye hazırlanan diğer bölgeleri ile birlikte tanıtılmaya başlandı.

Suudi Turizm ve Ulusal Miras Komisyonu, Suudi Krallığı’nın tümünde yıl boyunca 11 farklı turist sezonu belirlemiş durumda. Bunlar içinde Riyad Sezonu, Al Ula Sezonu’nda yer alan Tantora Kış Festivali ve Diriye Sezonu bulunuyor.

David, “Suudi Arabistan olağanüstü kültürü ve mirası ile muazzam bir ülke. İnsanları muhteşem ve dünyayı ülkeye ve yüreklere davet etmek için kusursuz bir zamanlama. Tecrübelerime göre Suudi Arabistanlılar bunu yapıyorlar ve çok da iyi altından kalkıyorlar” dedi.

Arab News