Netflix, sosyal sorunlara değinen 6 Suudi filminin yayın hakkını satın aldı

Netflix, Suudi Arabistan’da bulunan bir start-up stüdyosunun haklarını satın aldıktan sonra Suudi Arabistanlılar tarafından yapılan altı filmin yayınlanmasına karar verdi.

Kısa filmler, bu ayın sonunda 190 ülkede ‘çölde altı pencere’ ismi altında yayınlanacak.

Telfaz11 Studios tarafından yapılan bu kısa filmler, dünya genelinde yayın hizmeti sunan Netflix tarafından yapılan açıklamada, “Sosyal konulara odaklanarak bizi düşünmeye zorlayan konulara ışık tutmayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan film endüstrisindeki önde gelen isimler anlaşmayı, ülkenin ortaya çıkan bu alandaki yeteneklerine uluslararası bakış açısı katılacağı düşünülerek, Suudi film camiası için büyük bir adım olarak nitelendirildi.

Filmlerin değindiği konular arasında sosyal tabular, aşırılık ve insan psikolojisi gibi sosyal konular yer almakta.

Altı filmden biri olan “Vasati”de, 2005 yılından Riyad’da aşırılık yanlılarının neden olduğu bir saldırının hikâyesi anlatılırken, bir diğeri “27 Şaban” ise iki Suudi Arabistanlı gencin buluşmasını anlatmakta.

Netflix yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Çölde Altı Pencere, sadece dünya genelindeki izleyicilere Suudi Arabistan yapımcılarının gözünde bir bakış açısı sunmayacak aynı zamanda film oyuncularının gözünden kendi yaşadıkları anlatılacak.”

Netflix İçerik Edinme ve Lisans Başkanı Neha et-Tayyib konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “dünya çapında çok sayıda içerik olduğu ve harika hikâyelerin nerede olursa olsun izleyicileri etkileyebileceğine inandıklarını” söyledi.

SUUDİ FİLM YAPIMCILIĞI İÇİN BÜYÜK ADIM

Telfaz11 Studios İcra Direktörü Ala Fedan, Netflix’te 6 Suudi Arabistan filminin yayınlanacak olmasından gurur duyduklarını belirterek konu ile ilgili, “Tüm dünyadaki 167 milyon izleyiciye Suudi yeteneklerini sunmaktan dolayı mutluyuz. Telfaz11 Studios, kültürümüze ait ve ilgi çekici hikâyeler üretiyor ve dünyaya neler katabileceğimizi görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Suudi Arabistanlı senaryo yazarı ve Hekaya Studios’un kurucularından Ömer Ashmouni, “Suudi Arabistan film yapımcılığı için inanılmaz bir adım. Açıkçası, anlatılması gerekilen çok sayıda hikâyemiz olduğunu, kültürümüzü ve dünyayı nasıl gördüğümüzü anlatmak için Netflix gibi bir platforma ihtiyacı olan çok sayıda hikâyemiz olduğunu düşünüyorum. İnanıyorum ki anlatacak harika hikâyelerimiz var ve küresel film yapımcılığına yükselip parlamanın zamanı geldi” dedi.

Ashmouni, “Filmleri izlemek Netflix ve diğer küresel platformlarda daha fazla Suudi Arabistan yapımını görmek için sabırsızlanıyorum. Telfaz11, Suudi Arabistan film sektöründe önce geri kalan bizlerin takip etmesi için harika işler yapıyorlar” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

Suudi Arabistanlı yönetmen ve yapımcı Abdulelah Al Qurashi, bu anlaşmanın kısa filmler için inanılmaz bir fırsat olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi; “Genellikle kısa filmleri görmüyoruz. Kısa filmler genellikle festivallerde sergileniyor. Netflix’in Suudi filmlerini satın alması ile kısa filmler ilgi odağı olmaya başlayacak. Bu kısa filmleri izlemedik ve yaklaşık dört yıl önce yapıldılar. Biz bu filmleri çok duyduk ancak hiç izlemedik. Festivallere katılamayan izleyiciler için çok iyi bir fırsat, artık bu kısa filmleri izleyebilecekler. Çok sayıda yeteneğe sahibiz, bu yeni bir şey değil. Suudi Arabistanlılar şimdi sadece film yapımı alanında değil, sanatla ilgili birçok alanda da daha fazla görünür olmaya başladılar. Belki daha fazla çalışmamız, daha fazla umudumuz olması ve daha fazla fırsatın ortaya çıkması gerekiyordu. Tıpkı sinema salonları açıldığı gibi, birçok insan film yapmaya başladı. Yakın bir gelecekte Suudi Arabistanlı sinemacılar arasında bir rekabet duygusu olabileceğini görüyorum” dedi.

 

27 Şaban (2019)

2000’lerin başında, Muhammed ve Nouf, Suudi Arabistan’da yasaklı olan bir şeyi yaparak buluşuyorlar. Muhammed al Salman, Suudi Arabistan tarihinin nasıl değiştiğini bizlere gösteriyor.

Depresyondan manzara (2016)

1970’lerde geçen bu kısa film bilim kurgu tarzında çekildi. Fairs Godus’un yönetmenliğini yaptığı film, çöl bölgesinde meydana gelen uçak kazasından kurtulanların dış dünya ile iletişime geçme çabalarının başarısız kalması sonunda nasıl birlikte yaşamak zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Vasati (2016)

Suudi Arabistan’da 2005 yılında radikallerin bir oyun alanına yaptıkları saldırının anlatıldığı gerçek bir hikâyeye sahip kısa film. Yönetmenliğini Ali Kalthami’nin yaptığı kısa film, 2017 yılında Williamsburg Bağımsız Film Festivali’nde en iyi yönetmen ve en iyi yabancı film ödülünün sahibi oldu.

Sıçan (2018)

Fahad, hayatının son gününü, babasına dair olan anılarının kafasının içinde dönmesi ile geçirir ki bu onun en büyük korkusudur. Çarkın içindeki bir sıçan gibi Fahad, babasının farklı yönleri ile karakterize edilen korku döngülerinden geçer ve özgürleşmeye çalışır. Senaryo yazarlığı ve yönetmenliği Faysal Al Amer tarafından yapılmış.

Sumyati Cehenneme mi gidecek? (2016)

Sumyati’yi evlerinde çalıştıran bir ailenin en küçük çocuklarının gözünden anlatılan bir film. Patronlarının ırkçılığı ile başa çıkmak zorunda kalan Sumyati, hayatına devam etmeye çalışıyor. Meshal Al Jaser tarafından çekilen film, 2017 yılında Los Angeles Bağımsız Film Festivali’nde en iyi yabancı kısa film ödülünün sahibi oldu.

Perde (2018)

Travmatik olaylardan kaçan bir kadın hemşire, işyerinde korku ve yargı ile karşı karşıyadır. Yönetmeni Muhammed al Salman.

Arab News