ABD Büyükelçisi John Abizaid, Suudi Arabistan – ABD ilişkilerinin 75. yıldönümü kutlamalarına katıldı

ABD’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi John Abizaid, Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ile Kral Abdülaziz arasındaki 1945’te USS Quincy kruvazör gemisinde gerçekleşen toplantının 75. yıldönümü kutlamalarında Riyad’da bir konuşma yaptı.

İşte o konuşma:

“Bu akşam bize katıldığınız için hepinize teşekkür ederim. Quincy House’a hoş geldiniz. Tam 75 yıl önce, iki büyük lider USS Quincy kruvazör gemisinde bir araya geldi.

O gün, Başkan Franklin Roosevelt ve Kral Abdülaziz ikili ilişkilerimizin geleceğini çizmek için bir araya geldi. ABD Başkanı ve Suudi Kralı arasındaki bu ilk görüşme, bugün ABD ve Suudi Arabistan’ın paylaştığı geniş stratejik ortaklığın temelini attı.

Ortaklığın ötesinde, Başkan Roosevelt ve Kral Abdülaziz, iki ülkenin bugün paylaştığı güçlü bağların merkezini oluşturan kişisel bir dostluk kurdu.

Bu önemli yıldönümünü kutlarken, özellikle onur konuğumuzu; Riyad Valisi ve Ekselansları Prens Faysal bin Bandar bin Abdul Aziz Al Saud’a ‘hoşgeldiniz’ demek istiyorum. Ekselansları, bugünkü kutlamalarımızda bize katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Ayrıca Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi olarak görev yapan ve bağlarımızı güçlendirmede, karşılıklı güvenlik ve refahımızı ilerletmede büyük etkisi  bulunan Ekselansları Prens Abdullah bin Faysal bin Türki’ye de burada bulundukları için ‘hoşgeldiniz’ demek istiyorum.

USS Quincy kruvazör gemisinde bulunan küçük bir çocuk olan ve Başkan Roosevelt ile Kral Abdülaziz arasındaki toplantıya tanıklık eden Sayın Hasan Yassin’in de burada aramızda olmasından duyduğum memnuniyeti de belirtmek isterim. Hasan Yassin’in babası Yusuf Yassin, bu önemli toplantıda ve büyüyen ortaklığımızın ilk aşamalarında Kral Abdülaziz’e danışmanlık yapmıştır. Hassan’ın babasının izinden gittiği ve yıllarca ABD’de ortak hedeflerimizi ilerletmesi ve dostluğumuzu geliştirmesinden dolayı minnettarız.

Bugün burada yaptığımız bu harika kutlamanın olması için cömertçe yardım eden 44 şirketin temsilcilerini tanımamız önemlidir.

USS Quincy kruvazör gemisindeki tarihi buluşma, iki halkı bir araya getiren benzeri görülmemiş bir başarıya imza atan bir ortaklık başlatmıştır.  Amerikalılar ve Suudi Arabistanlılar dünya ekonomisinin istikrarlı büyümesi için çok önemli olan küresel enerji sistemini kurmuşlardır. İki devlet olarak Soğuk Savaş Dönemi sırasında Komünizm’e ve Sovyet saldırganlığına karşı birlikte durduk.

1991 yılında ortak kuvvetlerimiz Kuveyt’i kurtardı. Bölgede, özellikle de terörizme karşı tehditlere karşı omuz omuza savaştık. Vatandaşlarımız birbirlerinden zengin bir değişim programları aracılığıyla pek çok şey öğrendiler. Yüz binlerce Suudi Arabistanlı, Amerika Birleşik Devletleri’nde öğrenim gördü, çalıştı veya ABD’yi ziyaret etti. Benzer şekilde, yüz binlerce Amerikalı da, Mekke ve Medine’ye hac için gitti, güçlü iş, eğitim ve güvenlik bağlarımızı kurmak için Suudi Krallığı’nda çalıştı.

Ve halen birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Amerikan şirketleri Vizyon 2030 Planı’nın başarısını sağlamak için çabalarken, askerlerimiz de, İran’ın saldırgan tutumunu sürdürmesine rağmen bölgeye istikrar ve güvenlik getirmek için Suudi Arabistan’la birlikte çalışıyor.

Birçoğunuzun duymuş olabileceği gibi, kısa bir süre önce ABD’de üniversite eğitimi almakla ilgilenen genç Suudilere yardımcı olmak için Quincy College Hazırlık Bursu programını başlattık. Suudi Arabistan’ın yeni vize yönetmelikleri sayesinde, Suudi Arabistan’ı iş temsilcileri, düşünce liderleri, turistler, akademisyenler, sanatçılar, sporcular olarak her zamankinden daha fazla Amerikalı ziyaret etmeye başladı.

Ben bunun sadece bir başlangıç olduğundan eminim. İki büyük ülkenin ve ikili ilişkilerimizin geleceği gerçekten parlaktır. Bu gece burada misafirimiz olduğunuz ve dostluğunuz için çok teşekkür ederiz. Lütfen bu güzel akşamın tadını çıkarın ve ABD-Suudi Arabistan ortaklığının önümüzdeki 75 yılını başlatmamıza yardımcı olun.’’

Arab News