BAE’nin Yemen’e 5 yılda yardımı 6 milyar dolar  oldu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’e sağladığı toplam yardım, Nisan 2015’ten Şubat 2020’ye kadar 22 milyar dirheme (6 milyar dolar) ulaştı.

Yardım, okulların ve hastanelerin rehabilitasyonunu, enerji güvenliğini, havaalanlarını ve limanlarını yeniden inşa etmeyi, yolları genişletmeyi ve konut inşa etmeyi ve Yemen halkının dullar, yetimler ve özel ihtiyaçları olan insanlar gibi geçim kaynaklarını güvence altına alan diğer projeleri içeriyordu.

Nisan 2015’ten bugüne kadar olan süredeki çabalar, Yemen’in tüm sektörlerine ve valiliklerine güvenli erişimi sağlamak için BAE’nin dünya çapında uluslararası ve insani kuruluşlarla işbirliği ve ortaklığına tanıklık etti.

Yemen halkına sağlanan en önemli Emirati yardımı arasında, 10,83 milyar dirhem (2,95 milyar ABD doları) değerinde, özellikle sağlık ve eğitim alanlarında destek ve koordinasyon programları ve nüfusun geniş bir kesiminin hizmetlerinin işletilmesi için gerekli fonların sağlanması olmak üzere genel programlar için destek, Hadramut’taki sel ve şiddetli yağışlardan sonra yerinden olmuş kişilere gıda yardımı sağlamak ve bin ev inşa etmek için insani yardım kampanyalarına destek sağlamak.

SAĞLIK SEKTÖRÜ

Sağlık sektörüne destek BAE için bir öncelik oldu ve söz konusu dönemde sektöre verilen yardımın değeri 2,37 milyar dirhem (650 milyon ABD doları) değerle 110’dan fazla hastanenin yeniden inşa edilmesi ve bakımının yapılmasıyla sağlık hizmetleri, vadiler ve tıbbi malzeme sıkıntısının giderilmesine katkıda bulundu.

Klinikler ve modern tıbbi cihazlar sağlamak ve bir cerrahi merkezi, bir diyaliz merkezi, bir doğum merkezi, mobil kliniklere ek olarak engelliler için iki merkez, Aden’deki Cumhuriyet Hastanesini iyileştirmek ve donatmak ve hastanenin emilim kapasitesini arttırmak da dahil olmak üzere ameliyat masraflarını üstlenmek sunulan hizmetler arasındaydı.

Ayrıca hastanelerin kapasitesi arttırıldı, 2018’in sonunda yaklaşık 946 bin ve 644 vaka alabilecek şekilde genişletildi, hastanenin gerçekleştirdiği toplam ameliyatlar 15 bin ve 996 operasyona ulaşırken, Sokotra Adası’ndaki Şeyh Halife Hastanesi’ni ve Şebve Valiliği’ndeki Irka Sağlık Merkezi’nin ve el-Mokha Hastanesinin bakım ve restorasyonu gerçekleştirildi.

Öte yandan, Gaida bölgesinde bir sağlık birimi binası, Hadramut’taki Rabvah Halaf’ta bir sağlık merkezi ile Şebve’de Atik Merkez Hastanesi açıldı, 77 ambulans sağlayarak binlerce tonda ilaç ve tıbbi ekipman 12 partiden gemi ve uçak ile taşındı ve faydalananların sayısı 11,4 milyona ulaştı. Ayrıca 14,8 milyon tıbbi konsültasyon sağlandı ve 13 milyon kişi hastalıklara karşı aşılandı, tıbbi hizmetleri geliştirmek için programlardan yararlananların sayısı yaklaşık 3,5 milyon kişiye ulaştı.

BAE, bir dizi Yemen bölgesini istila eden bulaşıcı hastalıklar ve salgınlarla mücadele etmek için oldukça etkili bir şekilde hareket etti ve bu çerçevede, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile koordinasyon yoluyla 19 Yemen valiliğine karşı kolera yayılmasının sınırlandırılmasında önemli bir rol oynadı. WHO işbirliği ile kolera mücadele ilaçları yüklü iki gemi, Yemen Sağlık Bakanlığı’na gönderildi, aşılama operasyonlarında yer alacak düzinelerce araç sağladı böylece aşı kampanyalarından faydalananların sayısı 18 milyon kişiye ulaştı. 145 milyon dolar değerindeki Suudi Arabistan Krallığı ile ortak destek Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla 147 bölgeye ulaştı.

EĞİTİM SEKTÖRÜ

BAE’nin son yıllarda gösterdiği çabalar, söz konusu dönemde 294 milyon dirhem (80 milyon ABD doları) yardım ile Husi milisleri tarafından çoğu okul ve eğitim tesisi tahrip edildikten sonra eğitim sürecinin önceki durumuna dönmesine katkıda bulundu. Okulları, enstitüleri ve üniversiteleri etkileyen zararların giderilmesi ve öğrencilerin kabul edilmesi için kısa sürede çalışma ortamına uyacak şekilde restore edilmesi ve rehabilitasyon sürecinin uygulanması için çalışmalar başlatıldı.

BAE, okullar, anaokulları ve enstitülerden oluşan 360 eğitim tesisinin rehabilitasyonu ve restorasyonunda temsil edilen eğitim sektörüne cömert yardım sağladı ve ayrıca 120 bin öğrenciye okul üniforması ve 85 bin 51 erkek ve kız öğrenciye donatılmış okul çantaları dağıttı. 2018’in sonuna kadar eğitim sektöründeki yardımlardan faydalanan öğrencilerin sayısı, 491 bin ve 996 Yemenli çocuk dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyon öğrenciye ulaştı. 19 bin ve 263 çift sandalye, 4 bin 816 okul tahtaları, 328 su soğutucuları, 190 klima ünitesi ve 25 okul şemsiyesi dahil olmak üzere birçok eğitim aracıyla Yemen’deki eğitim sistemini destekledi.

WAM