Gazze’nin damaklara hitap eden çikolatası ‘Natalia’

Gazze’de Al-Arees çikolata fabrikasında İsrail’in tüm engellerine rağmen ‘Natalia’ olarak adlandırılan çikolata üretimi yapılıyor.

Gazze’deki Al-Arees fabrikasındaki üretim için gerekli temel ürünler bölgeden gelmiyor. Bu nedenle fabrika, Arjantin’den çikolata, Afrika ülkelerinden şeker, Hollanda’dan kurutulmuş yumurtanın yanı sıra Türkiye ve İsrail’den ithal edilen diğer temel maddelerle üretim yapabiliyor.

MALLARI GAZZE’YE SOKMA ÇABALARI

İsrail, 2007 yılında İslamcı grup Hamas tarafından ele geçirilen Gazze’ye sıkı bir abluka uyguladığı için buraya dışardan gelen tüm mallar çok sıkı bir kontrolden geçiyor. Tabii ki, bu malları Gazze’ye sokmak büyük bir sabır ve para gerektiriyor.

Al-Arees başkanı Wael Ai, ‘’Bu malları Aşdod’dan Gazze ve İsrail arasında olan Kerem Şalom sınır kapısına götüren işçiler ve kamyonlar için ödeme yapıyoruz. Sonra onları kontrol için kamyondan çıkarıyoruz, daha sonra Gazze’den başka bir kamyona yükleyip yaklaşık 500 metre sonraki Hamas kontrol noktasından geçiriyoruz. Yani iki kere gümrük ödemesi yapmış oluyoruz” dedi.

Wael Ai, Gazze’de sık sık meydana gelen elektrik kesintileri nedeniyle üç jeneratör kurduğunu belirterek ‘’Gazze’de bir şey yapmak istiyorsan, bunu kendi başına yapmalısın’’ şeklinde konuştu.

İSRAİL 500 GAZZELİ’NİN ÇALIŞMA İZNİNİ İPTAL ETTİ

Yerel fabrika kalın bir çikolata tabakasıyla kaplanmış Crimpos marşmalovlarını da üretiyor.

Devam eden gerilimlere rağmen, İsrail ve Hamas geçtiğimiz yıl sorunları biraz da olsa hafifleten bir dizi anlaşmaya vardı. Bu hassas anlaşma, Aralık ayında Gazzeli bir üretici için oldukça önemli olarak nitelendirilebilecek bir olaya yol açtı: Gazze yıllardır ilk defa tatlı ürünler ihraç etti. Sekiz ton Crimpos Bahreyn’e İsrail ve Batı Şeria ve Ürdün’den geçerek ihracat yapıldı.

Ancak Trump’ın barış planı ardından Gazze’den ateşlenen roketlerin artması üzerine, İsrail kontrolleri ve ihracat kurallarını tekrar sıklaştırdı ve 500 Gazzelinin çalışma iznini iptal etti.

Ancak Wael Ai iyimser olmaya devam ederek ‘’Gazze’de başarılı olursanız, dünyanın her yerde başarılı olabilirsiniz’’ yorumunu yapıyor.

Arab News