Suudi Dışişleri Bakanı: İran davranışlarını değiştirmeden diyaloga girmeyiz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Riyad’ın Tahran’a ‘gizli mesajlar’ gönderdiğine ilişkin iddiaları reddederek, davranışlarını değiştirmeden Tahran ile diyaloğa girmenin bir faydası olmayacağını vurguladı.

Prens Faysal, 56’ncı Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada bölgede ‘tehlike ve gerginliğin’ hala devam ettiğini söyleyerek, Suudi Arabistan’ın İran’la gerginlik yaşamak istemediğini belirtti.

Suudi Arabistan’ın İran’la henüz doğrudan diyalog kurmayı istemediğini dile getiren Prens Faysal, “İstikrarsızlığın neden ve kaynakları üzerinde anlaşmaya varmadan önce diyaloga girmenin bir anlamı yok” dedi.

Husiler İran’ın niyetini anladı

Prens Faysal, konferansta yaptığı konuşmada Yemen’deki durum hakkında, “İran petrol sahalarına yönelik saldırılarının ardından sorumluluğu Husilerin almasını istedi. Husiler ise İran’ın müttefiki değil, elinde bir araç olduklarını hissetti. Daha sonra onlarla görüşme kanalları başlattık. Son zamanlardaki tırmanışa rağmen bu hala devam ediyor. Suudi Arabistan bu görüşmelere yer açmak için Yemen’deki uçuşlarını azalttı ancak Riyad tüm saldırılara cevap vermeye de devam edecek” ifadelerini kullandı.

Savaşı sona erdirmek amacıyla siyasi görüşmelerin başlaması için uluslararası toplumun Yemenlilere destek vermesi çağrısında bulunan Prens Faysal, “Görüşmelerde, Yemen hükümeti ile Husiler arasında diyalog için zemin hazırlamak hedefleniyor. Sonuca ulaşma konusunda iyimser olduğumu söylemek istemiyorum, ama umarım amacımıza ulaşabiliriz. Suudi Arabistan, Yemen’de her zaman siyasi bir çözüm istediğini vurguladı. Yemen’e müdahalemiz ulusal güvenliğimize dayanıyordu ve ulusal güvenliğimizi her zaman savunacağız. Biz başından beri siyasi bir çözümü tercih ettik. Belki saha siyasi bir çözüm için şu an daha verimlidir. Sonunda, Husiler de savaşı sona erdirmeye hazır olduklarını göstermeli ve İran’ın yerine Yemenlilerin çıkarlarını ilk sıraya koymalı” ifadelerini kullandı.

“ABD ile ilişkilerimiz çok iyi”

Riyad’ın Washington ile ilişkisinin çok iyi olduğunu vurgulayan Prens Faysal, “Kongrede her iki tarafla da iyi bir diyaloğumuz var. Hemfikir olmadığımız zamanlar da oluyor ancak yapıcı davranmaya devam ediyoruz. İran konusunda ABD yönetimi ile aynı konumdayız. Ne onlar, ne de biz gerginlik istiyoruz. Amaç, İran’ı masaya oturtarak, diyalog yoluyla balistik füze programı ve bölgedeki müdahalesi hakkında görüşebilmek” şeklinde konuştu.

“G20 dönem başkanlığından gurur duyuyoruz”

Prens Faysal, Suudi Arabistan’ın G20 dönem başkanlığı hakkında yaptığı açıklamada ise “G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olmaktan gurur duyuyoruz. Sunacak birçok fikrimiz var ve Riyad’ı ziyaret eden insanların burada birçok olumlu fikir edineceklerine inanıyorum. Suudi Arabistan, yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyor” dedi.

Prens Faysal ve Cubeyr birçok görüşme yaptı

Öte yandan, Prens Faysal ve Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr Münih Güvenlik Konferansı’nın oturum aralarında bazı görüşmeler gerçekleştirdi.

Prens Faysal, Kuveyt Dışişleri Bakanı Dr. Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi.

Cubeyr ise Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annen ve ABD eski Enerji Bakanı Ernest Muniz ile görüştü.

Şarkul Avsat