Cizan’ın en eski tarihi kalelerinin hikayesi

Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Damad bölgesinde, hicri 1256 yılında ikinci Suudi devletinin hükümdarlığı sırasında inşa edilen tarihi kale, zamana karşı duran ihtişamlı yapısıyla Tihama’nın en ünlü vadisi olan Vadi Damad’ın kıyıları boyunca uzamaya devam ediyor.

Şerif Hüseyin bin Ali el-Hayrat tarafından mülklerini ve çiftliklerini ve kargaşa ve savaşlarla dolu bir zamanda kalenin içinde tutulan ince mısırları korumak için inşa edilen tarihi “himaye” kalesi, zamanın koşullarından dolayı himaye kalesi olarak adlandırıldı.

El Arabiya, kalenin içinde dolaştı ve kalenin kurucularının birinin torunu olan Hasan Zeyd el-Müdür ile tanıştı, babası ve dedesinden o dönemde kale inşaatının nedenleri hakkında öğrendiklerini anlatarak, “O dönemde çok fazla savaş vardı. Dedemin Vadi Damad yakınında birçok çiftliği varmış, tarımsal mahsulünü korumak için kaleyi inşa etti, kalede silahlar ve mühimmat depoları var. Bu, köydeki tek bina ve her iki tarafı çiftliklerle çevrili” dedi.

Sözlerinin devamında, kale alanının 5 yıl önce Cizan’da turizm ve tarih için düzenlendiğini ve yapısının büyük bölümlerinin düşmesinden sonra hala restorasyon ve inşaata ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

Al Arabiya