İşte BAE’nin ilk yüzen güneş enerjisi santrali

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk yüzer güneş enerjisi santrali birkaç gün içinde küçük bir tatil köyü olan Nurai adasında elektrik üretmeye başlayacak.

Sadece 80 kilowatt kapasiteli pilot tesisin performansının, tarihsel olarak petrol ve gaz üretiminden elde edilen gelire büyük ölçüde bağlı olan bölgedeki benzer projeler için önemli bir test örneği olması bekleniyor.

Projeyi inşa eden şirketin genel müdürüne göre, Dubai’nin insan yapımı adaları ve Maldivler’in bazı bölümleri de, değerli plaj arazisinden ödün vermeden düşük karbonlu elektrik üretmenin bir yolu olarak, yüzen güneş enerjisinden faydalanabilir.

KARADAKİ SANTRALDEN 3 KAT DAHA PAHALI

Enerwhere şirketinin işletme müdürü Stefan Muckstein verdiği bir röportajda, ‘’Denizde güneş enerjisi panellerinin kurulması ve bakımı kara tabanlı projelere göre yaklaşık üç kat daha pahalıdır. Ayrıca halledilmesi gereken bazı teknik sorunlar var. Açık deniz dalgaları ve korozyon ile başa çıkmak, güneş panellerini çatıya veya düz bir çöl arazisine monte etmekten daha zordur’’ diyor.

Muckstein, projenin denizde güneş panelleri kurmanın faydaları hakkında da faydalı bilgiler sağlayacağını söylüyor. Muckstein’a göre deniz yüzeyinden yansıyan ışık ve su paneller üzerindeki soğutma etkisi verimliliğini artırabilir. Bu, fotovoltaik güneş projelerinin sıklıkla aşırı ısınmadan muzdarip olduğu Orta Doğu’da özel bir bonus olarak göze çarpıyor.

BAE tarafından işletilen enerji kurumları, yüzer güneş enerjisi teknolojisinin geliştirilmesine oldukça ilgi gösterdi. Geçen yıl, Dubai’nin hükümet tarafından işletilen kuruluşu, Alman Fichtner Grubu’yla belirtilmemiş bir yerde planlanan bir yüzer güneş enerjisi projesi için bir danışmanlık sözleşmesi yaptı.

Abu Dabi hükümetine ait temiz enerji geliştiricisi Masdar, Endonezya’nın ilk yüzer güneş enerjisi projesini inşa ediyor. Bununla beraber, ülkenin en büyük güneş enerjisi projeleri, yüksek şehirlerinin hemen ötesinde bol miktarda bulunan boş çöl arazisi üzerine inşa edilmeye devam edecek.

Arabian Business