Ivanka Trump

Ivanka Trump, Suudi Arabistan’dan övgü dolu sözlerle bahsetti

Ivanka Trump, Küresel Kadınlar Forumu’ndaki konuşmasında, Suudi Arabistan’ın kadınların hareket özgürlüğü ile kredi ve finansal hizmetlere erişim özgürlüklerine saygı gösteren ilgili yasaları uygulamaya koyarak kadınları güçlendirme çabalarını övdü.

Dubai Kadınlar Kuruluşu tarafından düzenlenen ve Dubai’de yapılan Küresel Kadınlar Forumu’nun ilk gününde ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve kızı Ivanka Trump; Suudi Krallığı’nı ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki dört ülkeyi son iki yılda yapılan önemli reformlardan dolayı tebrik etti.

Ivanka Trump, ‘’Gelişme nihayetinde ilerleme üzerine kurulu. Bahreyn işyerlerinde ayrımcılığı önlemek için bir mevzuat çıkardı; Ürdün, kadınların gece çalışmasına ilişkin yasal kısıtlamaları ortadan kaldırdı; Fas kadınlarının mülkiyet ve toprak haklarını genişletti ve Tunus aile içi şiddetle mücadele etmek için çok önemli yasaları yürürlüğe soktu. Hepimiz bu başarıları ve ilerlemeleri ayakta alkışlamalıyız. Ancak yapılanlar bu kadar değil, çünkü daha yapılacak çok iş var’’ diye konuştu.

Ivanka Trump, çok fazla kadının işgücüne girme, kendi işlerini kurma, tam potansiyellerine ulaşma ve kendi geleceklerini çizme konusunda engellerle karşılaşmaya devam ettiğini söyledi.

EKONOMİK AÇIDAN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Bölgede, ortalama olarak, kadınlar; erkeklere tanınan yasal hakların sadece yarısına sahip. Ancak ekonomik açıdan kadın – erkek eşitlikleri 2025 yılına kadar küresel yıllık gayri safi yurtiçi hasılaya 600 milyar dolar ekleme potansiyelinde.

Ivanka Trump bu rakamlar için ‘’Bu rakamlar ekonomik bir patlamadan çok daha fazlasını gösteriyor’’ diyerek ‘’Bu rakamlar umut dolu milyonlarca hayatı, çocuklarına yardımcı olabilecek anneleri, lise mezunu olabilecek kız çocuklarını ve iş kurup işinin sahibi olabilecek genç kadınları temsil ediyor. Bu, birlikte başarabileceğimiz ve başarmamız gereken bir gelecektir’’ dedi.

Ivanka Trump ayrıca, eşitsizliğin engellerini parçalama ve milyonlara umut veren yeni bir fırsat için gösterilen cesaret ve çabaları övdü.

Beyaz Saray ekonomistleri, eğer tüm uluslar kurumlara erişme, kredi oluşturma, mülk sahibi olma ve yönetme, özgürce seyahat etme ve kadınların istihdamına ilişkin kısıtlamalar gibi beş yasal engelin üzerine giderse, kadınların ekonomik faaliyetlerinin yıllık küresel gayri safi yuriçi hasılayı yaklaşık 7,7 trilyon dolar artırabileceklerini keşfettiler.

HER KADINA KENDİ KADERİNİ BELİRLEME ŞANSI VERİLDİ

Ivanka Turmp, ‘‘Bir araya gelip bu reformları geleceğimizin bir parçası haline getirebilirsek, yaşamların dönüştüğünü, inşa edilecek yeni şehirleri, kapılarını açacak yeni okulları, yardım edebilecek çocukları bir düşünün. Bugün buradaki her kadının, cesur yenilikçilerden, kendi ülkelerine daha fazla fırsat getiren cesur girişimcilere kadar inanılmaz bir hikayesi var. Sizler yeni endüstriler hayal edecek, yeni tedaviler keşfedecek, güzellik eserleri yaratacak ve dünyadaki yaşamları iyileştirecek kadınlarsınız’’ diye konuştu.

Ivanka Trump konuşmasında, bölgedeki ülkelerden bir araya gelip yeni bir zemin oluşturmak için çalışmaya devam etmelerini, yasal ve kültürel olarak her bir kadına kendi kaderini belirleme şansı verecek ve bölge ile dünyaya daha fazla barış ve refah getirecek değişiklikler yapmalarını istedi.

Şimdilerde artık yavaş da olsa ilerleme oluyor. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, cinsiyet farkı 2018’de 1990’daki yüzde 27 oranına kıyasla yüzde 20’ye düştü. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva ‘’Rüzgarın tersine döndüğüne ikna oldum. Sonunda kadınların yükselişini ve erkeklerin bunu desteklediğini görüyoruz çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği ahlaki açıdan doğrudur ama bunun ötesinde harika bir ekonomidir’’ yorumunu yaptı.

Kristalina Georgieva, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde (KOBİ’ler) kadın girişimcilere, artık kategorik olarak erkeklerden daha iyi olduğunu kanıtlamış kadınlara da övgüde bulunurak ‘’Ekonominin gelişmesini istiyorsak, alan yaratmalıyız. 40 ülkenin yüzde 5 ya da daha fazla büyüdüğünü ve dünyanın geri kalanının durgun olduğunu göz önüne aldığımızda kadınların sağlayabileceği desteğe ne kadar ihtiyacımız olduğunu anlarız. En son verilere göre, yüzde 100 cinsiyet eşitliği olan bir dünya, küresel servete 172 trilyon dolar ekleyecek. Yani çok daha zengin bir dünya olacağımız açık. Ortadoğu’da zaman kadınların lehine dönüyor. Eğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı daha ileri ekonomiler ile aynı seviyeye getirecek olursak, önümüzdeki yıllarda, herkesin paylaşması için 1 trilyon dolar daha fazla gelir olacak. Dolayısıyla, çok önemli gelişmelerden bahsediyoruz. Kadınların ayrıca bulundukları ortama daha fazla barış getirdiği kanıtlanmış bir gerçek. Toplumlarımızın refahı için kadınların ilerlemesi muhteşem bir armağan’’ diye konuştu.

Öte yandan Dünya Bankası, bölgede kadınların işgücüne katılımının erkek seviyesine yükseltilmesinin bölgesel gayri safi yurt içi hasılayı yüzde 47 artırabileceğini tahmin edebilir.

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, ‘’Şu ana kadar, kadınların haklarını ve fırsatlarını kısıtlayan yasalar, sosyal normlar ve uygulamalarda cinsiyete dayalı ayrımcılıklar nedeniyle 575 milyar dolarlık bölgesel gelir kaybedildi. Neyse ki, daha fazla ülke ekonomilerinin ancak kadın ve erkeklerin tam katılımıyla tam potansiyeline ulaşabileceğini kabul ediyor. Ülkelerin iyi kalkınma sonuçları elde etmelerine yardımcı olmaya odaklanıyoruz’’ dedi.

Malpass, bankanın çok çalıştığı önemli iki kilit alandan bahsetti:

1- Yasalar ve düzenleme

2-finansmana erişimin genişletilmesi.

Malpass, tarihsel olarak bölgenin ‘Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk’ raporunda en düşük puana sahip olduğunu ancak bu yıl çok fazla ilerleme kaydettiğini söyledi.

Malpass sözlerine ‘’Ürdün, Lübnan, Cezayir ve Bahreyn birçok reform yaptı. BAE ve özellikle Suudi Arabistan da pek çok reform hayata geçti. BAE, şirket yönetim kurullarında eşit ücret ve kadın temsili de dahil olmak üzere yasama reformları için baskı yaparken, Suudi Krallığı’nda kadınları istihdam ayrımcılığından korumak ve işverenlerin hamilelik ve doğum izni sırasında kadınları işten çıkarmasını engellemek için yasalar değiştirildi’’ şeklinde devam etti.

‘Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk’ raporunda, Suudi Arabistan 100 üzerinden 70,6 aldı; bu son sıralamasından bu yana 38,8 sıçrama anlamına geliyor. Suudi Arabistan bu puanla Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkeleri içinde birinci, Arap dünyasında ikinci oldu.

Malpass, ‘’Kadınlara ait firmalara yönelik kurumsal tedarikimizi 2023 yılına kadar ikiye katlamayı taahhüt ettik. Kadınların karşılaştığı kısıtlamaların kilidini açmaya yardım ediyoruz. Hala yapılacak çok şey var ve herkes rol oynayabilir’’ diyerek açıklamalarına devam etti.

Arab News