“Suudi Arabistan-ABD ilişkisi dünya istikrarı için anahtar görevinde”

Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi Prenses Reema bint Bender Al Suud, Arab News için kaleme aldığı yazısında, Suudi Arabistan-ABD ilişkisinin dünya tarihi için önemini vurguladı.

Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz, ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt ile 14 Şubat 1945’te Kızıldeniz’deki USS Quincy isimli bir savaş gemisinden bir araya geldiğinde hiç kimsenin, bu iki ismin anlaşıp anlaşamayacaklarına dair bir öngörüsü yoktu.

Sonuç olarak, iki liderin görünüşte çok bir ortak noktası yoktu. İki lider, ABD Başkanı’nın Sovyet lideri Joseph Stalin ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill ile savaş sonrası Avrupa ve Almanya’nın yeniden toparlanması için Kırım’da yapılan Yalta Konferansı için başladığı ziyaretin hemen ardından yapıldı. ABD Başkanı, Konferans sonrası hemen ülkesine dönmek yerine Suudi Arabistan Kralı ile bir araya geldi.

Ibn Suudi ve Roosevelt arasındaki bu ilk tek buluşma dünya tarihi için bir dönüm noktası oldu.

SUUDİ ARABİSTAN-ABD İLİŞKİSİ NASIL BAŞLADI

Suudi Arabistan ve ABD halkının ilişkisini anlatmak yazdığı görüş yazısında Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi Prenses Rima bin Bender, “Kral Abdülaziz ve Başkan Roosevelt asıl önemli olanın, savaş sonrası Avrupa ve Almanya’nın acilen toparlanmasından daha önemli olduğunun farkındaydılar” ifadelerini kullandı.

Prenses Rima bint Bender Al Suud görüş yazısını, Arab News’in tarihi buluşmanın 75. Yıldönümüne özel olarak hazırladığı özel ek kapsamında kaleme aldı.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prenses Reema bint Bender Al Suud

“Bu iki lider, bu buluşmayı mevcut ikili ilişkileri geliştirmek, yeni ekonomik ilişkiler kurmak ve küresel barış ve güvenlik konularında gerekli olan uluslararası kurumlar ve yeni ittifaklar kurmanın doğru zamanı olarak ele aldılar.”

Büyükelçi yazısında şu ifadelere de yer verdi:

“Her iki lider de, sürdürülebilir ve kalıcı bir küresel istikrar sağlamanın yeni uluslararası ilişkiler gerektireceğini ve iki devlet arasında geliştirilecek bir yaklaşımın sonucunda ABD – Suudi Arabistan’ın kendi sınırlarının ötesine bakmaları gerektiğini fark ettiler.”

Arab News’in özel ekinde, kariyerinin önemli bir bölümünü ABD-Suudi ortaklıklarını desteklemeye, bu tarihi toplantıya yansımalarını paylaşmaya adamış olan Roosevelt’in torunu Hall Delano Roosevelt’in de görüşleri yer alıyor.

Hall Delano Roosevelt Arab News’e verdiği demecinde, “Bu buluşma, Arap Yarımadası’nı dünyanın üretken bir parçası olması için bir araya getiren ve bunun için vakit, kaynak, kan ve çaba gösteren yeni Kral ile ilişki ve arkadaşlık kurmak ile ilgiliydi” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Riyad Büyükelçisi John Abizaid’e göre Suudi Arabistan’ın kurucu Kralı ile ABD başkanı arasındaki toplantıdan bu yana Washington, zaman zaman değişmesine rağmen Riyad’ın istikrarlı bir stratejik ortağı oldu.

Eski bir Ortadoğu- Pentagon analisti olan köşe yazarı Oubai Shahbandar’a göre iki ülke yıllar boyunca ikili ilişkilerinde belli engelleri aştılar çünkü kurdukları bu, ortak güvenlik çıkarlarına ve liderler arasındaki kişisel bağlara bağlı olan bir ilişki.

Arab News