İdlib ve Halep’ten kaçanların sayısı 1 milyonu aştı

Suriye rejim güçlerinin, Ocak ayından bu yana İdlib ve Halep’te sürdürdüğü saldırılar, şimdiye kadar yaşanan en büyük göç dalgasına yol açarak, 1 milyona yakın sivili evlerini terk etmek zorunda bıraktı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, rejimin kara saldırısı başlattığı 24 Ocak’tan bu yana yerlerinden edilenlerin sayısı 380 bine yükselirken,  Aralık ayından bu yana süren hava ve kara saldırıları sonucu ise İdlib ve Halep’ten yaklaşık 1 milyon kişinin evlerini terk ettiği bildirildi.

SOHR’a göre yerlerinden edilmiş Suriyelilerin çoğu, yürütülen askeri harekatlar kapsamında Türk kuvvetleri ile ona yakın muhalif gruplar tarafından kontrol altına alınan Halep’in kuzey kırsalı ve İdlib’in kuzey kırsalında yer alan açık alanlarda yaşıyor.

Şam, Humus, Hama, Halep ve İdlib’den kaçan yüzbinlerce kişi, Sarmada ve Dana bölgelerinde sıkışmış durumda.

SOHR’a göre herkes sadece keskin soğuk ve rejimin operasyonlarından kaçmak için barınacak yer aramakla meşgul. Hiç kimse doların artışını veya artan fiyatları düşünecek halde değil. Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya rağmen Moskova ve rejimin askeri operasyonları nedeniyle, yüz binlerce Suriyeli, sıkıştıkları küçük bir bölgede yaşam mücadelesi veriyor.

Şarkul Avsat