Şamima Begüm çarşafını çıkardıktan sonra ilk kez konuştu: Vatandaşlıktan atılınca dünyam başıma yıkıldı

ABC muhabiri James Longman, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Roj kampında tutulan DEAŞ gelinleri Şamima Begüm ve Kimberly Polman’la röportaj yaptı.

İlk kez çarşafı olmadan görüntülenen Şamima Begüm, ülkesi Birleşik Krallık’ın kendisini vatandaşlıktan çıkarmasının ardından “hayatının karardığını” söyledi.

DEAŞ’a katılmak için Şubat 2015’te Suriye’ye giden Begüm, geçen yıl Suriye’deki kampta bulunduğu sırada 9 aylık hamileydi.

Begüm’ün durumu, bir zamanlar DEAŞ üyeleriyle evlenmiş kadınların kendi ülkelerine dönüşüne izin verilmesine dair tartışmalara yol açarken, dönemin Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Sacid Cavid, genç kadının vatandaşlıktan çıkarılmasına karar vermişti.

Gündeme geldiği günden bu yana siyah çarşaf içinde görülen 20 yaşındaki Begüm ilk kez başörtülü haliyle kameraların karşısına geçti.

Fotoğraflarda, Sevgililer Günü için dekore edildiği görülen çadırda muhabir Longman’ın sorularını yanıtlayan Begüm, “Vatandaşlığım reddedildiğinde dünya başıma yıkılmış gibi hissettim. Özellikle de bunun bana nasıl söylendiğini biliyorsunuz. Bana söyleyen hükümet yetkilisi bile değildi, gazetecilerdi” diye konuştu.

Muhabir Longman, genç kadına DEAŞ’a katıldığı için pişmanlık duymadığını söylediği daha önceki röportajlarını hatırlatan sorular yöneltince Begüm:

“Kampa yeni gelmiştim, yeni doğum yapmıştım. Başkalarını tehdit eden kadınlara dair hikayeler duyuyordum; yüzlerini açanları, erkeklerle konuşanları, röportaj verenleri ve diğer şeyleri yapanları korkutuyorlardı. Yalnızca hayatımdan endişe duyuyordum” yanıtını verdi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Begüm’le aynı çadırı paylaşan Polman ise vatandaşı olduğu ABD ya da Kanada’dan bir karar çıkmasını beklediğini ifade etti.

Polman, “Akıl sağlığımızı muhafaza etmeye ve birbirimizi korumak için bir arada olmaya çalışıyoruz” dedi.

Şarkul Avsat