Süleymani’nin mezar taşı, İmam Hüseyin’in anıt mezarından alınan bir taşla değiştirildi

ABD tarafından 3 Ocak’ta Bağdat yakınlarından düzenlenen bir hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölümünün 40. gününde mezar taşının değiştirildiği ifade edildi.

Kasım Süleymani’nin eski mezar taşının vasiyeti üzerine Körfez Savaşı’nda ölenler gibi “sıradan” olacak bir şekilde değiştirildiği aktarıldı.

İran parlamentosuna yakın Khabar Online internet sitesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise Süleymani’nin yeni mezar taşının İmam Hüseyin’in anıt mezarından alınan bir taşla işlenerek yapıldığı belirtildi. Paylaşımda ayrıca, taşın Kerbela’dan Süleymani’nin defnedildiği Kirman’a götürüldüğü açıklandı.

Twitter paylaşımında, taşın götürülme tarihi hakkında bilgi verilmezken, taşın dün işlenerek hazır hale getirildiği kaydedildi.

Khabar Online Twitter hesabında yapılan paylaşımda, Süleymani’nin oğlu İran bayrağını kaldırarak yeni mezar taşını gösteriyor.

Yeni mezar taşında ‘Asker Kasım Süleymani’ ifadesi yazıyor. Bu ifadenin Kasım Süleymani’nin vasiyetinde yer aldığı belirtildi.

Irak hükümetinin resmi daveti üzerine 3 Ocak 2020 tarihinde Bağdat’a giden Kasım Süleymani, Badat Uluslararası Havalimanı yakınlarından ABD’nin gerçekleştirdiği saldırı sonrası hayatını kaybetti.

Kasım Süleymani’nin ölümünden iki gün sonra, İran basınında Sülaymani’nin vasiyeti olan bir mektup ortaya çıktı. Mektupta, “Eşim, Kirman Şehitler Mezarlığındaki yerimi seçtim. Mahmud biliyor. Mezarım arkadaşlarımınki gibi basit olsun. Mezar taşımda yalnızca Asker Kasım Süleymani yazılsın” ifadeleri yer alıyor. Süleymani mektubunda, başka bir ifade veya sıfat istemediğini de belirtmiş.

Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından İran medyasında, Süleymani’nin ‘Devlet Askeri’ olarak adlandırıldığı bir siyah mezar taşı fotoğrafı yer aldı. Bazı reformistler, bu mezar taşının Süleymani’nin vasiyeti ile uyuşmadığını belirtmişti.

Şarkul Avsat