Katar Dışişleri Bakanı’nı zorlayan sorular

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin, Katar’ın insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlalleri ile Libya çatışmasındaki rolüne ek olarak, Suriye ve Afrika Sahel bölgesi de dahil dünyanın farklı bölgelerindeki terörist gruplara fon sağladığı suçlamalarıyla ilgili sorularıyla karşı karşıya kaldı.

Bakan, AP’de bugün düzenlenen 45 dakikalık oturum sırasında kendisine yöneltilen sorulara kısa cevaplar vererek, ülkesini savunmaya çalıştı.

Katarlı bakan, ülkesinin Suriye’deki terörist gruplara yardım ettiğine ilişkin suçlamaları reddederek, yapılan yardımın uluslararası insani yardım örgütleri ve Katarlı hayır kurumları aracılığıyla Suriye halkına yapıldığını iddia etti. Ayrıca Doha’nın Sahel bölgesi ülkelerine destek sağladığını da ifade etti.

Muhammed bin Abdurrahman, Libya konusunda ise Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun ‘saldırganlığını’ eleştirerek, ülkesinin Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) desteklediğini söyledi.

Serrac hükümetini destekleyen güçler arasında El Kaide ve Libya İslami Mücadele Grubu’nun bazı eski liderleri tarafından kurulan milis gruplar da bulunuyor.

Katar Dışişleri Bakanı, ifade özgürlüğünü kısıtlayan yeni bir yasaya ek olarak, ülkesindeki insan hakları ihlalleri ve özellikle de uluslararası insan hakları örgütlerinin ‘kölelik’ olarak tanımladığı yabancı işçi haklarıyla ilgili bazı soruları da cevapladı.

Bakan, söz konusu yasanın ifade özgürlüğünü kısıtlamak değil yanıltıcı bilgilere karşı koyma amacı taşıdığını vurguladı.

2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkesinin hazırlıklar kapsamında tesisler inşa eden işçilerin haklarıyla ilgili davranışlarını savunan Bakan Abdurrahman, bu konudaki sorunları gidermek için bazı adımlar atıldığını da bildirdi.

Şarkul Avsat