Suudi Arabistan’ın 14 çılgın projesi

Suudi Arabistan hızla değişen bir ülke. 2019’da kapılarını turistlere açtıktan sonra gözler Krallığa çevrildi

Qiddiya: Eğlencenin başkenti

Suudi Krallığı’nın eğlence başkenti olması planlanan Qiddiya, Riyad eteklerince 334 kilometrekarelik bir alanda yer alacak ve falezlerin tepesindeki stadyumdan Formula 1 standartlarında yarış pistine varan  çeşitlilikte  bir çekim merkezi oluşturacak. 2019 Ocak ayından beri 8 milyar dolar harcanmış bulunan projenin 2022 ‘de ilk bölümünün açılması planlanıyor.

Qiddiya’nın toplamda, beş ana temayı merkez alan 300’den fazla eğlence ve eğitim tesisine ev sahipliği yapması planlandı: Parklar ve Gezilecek Yerler, Spor ve Sağlık, Doğa ve Çevre, Sanat ve Kültür, Hareket ve Hareketlilik. Dünyanın en uzun yüksek roller coaster’ını bulunduran Amerikan tema parkı Six Flags, “pek çok dünya rekorunu kırma” vaadi ile Qiddiya’da açılıyor ve bunun yanına 8 delikli standart golf sahası ile birlikte bir sinema da yer alacak. 2030 itibarı ile Qiddiya’nın yılda 17 milyon ziyaretçi çekeceği düşünülüyor.

Qiddiya Şehri, Riyad’da kurulmuş olan eğlenceyi geliştirme projesidir.

Neom: 500 milyar dolarlık teknoloji kenti

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

NEOM, The Land Of Dreams

NEOM NEWS (@neom_news)’in paylaştığı bir gönderi ()

İlk kez 2017 yılında Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından açılan 500 milyar dolarlık yüksek teknoloji kenti, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 olarak bilinen ve krallığın hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmaya çalışan, petrol sonrası çeşitlendirme planının amiral gemisi projesi. Bölge, Suudi Arabistan’ın kuzey batısında yer alıyor ve toplam 26 bin 500 kilometrekarelik bir alanı içine alarak Mısır ve Ürdün sınırlarındaki arazilere de yayılacak şekilde ayarlandı. Singapur’dan 35 kat büyük ve 450 km’den fazla kıyı şeridi olan bir site üzerine inşa edilmesi planlandı.

Neom, biyoteknoloji, gıda, imalat ve teknolojinin de aralarında bulunduğu 16 sektörde geleceğin sektörlerine tahsis edildi. 2030 itibarı ile Neom’un Suudi Krallığı’nın gayrisafi yurtiçi hasılasına katkısının en az 100 milyar dolara varacağı öngörülüyor. İnşa edilen köylerde meyve bahçeleri, sebze bostanları, süs bahçelerinin yanında futbol sahaları, jimnastik salonları, tenis ve basketbol kortlarının da bulunması planlandı.

Kızıldeniz Projesi: Dünyanın keşfedilmemiş yeri

Kıyı şehirleri olan Umluj ve Al Wajsh arasındaki bu proje 30 bin kilometre kareye ulaşan bir bölgede kurulmaya başladı ve Pristine adalarının doğal adalar denizini ve dağların zirveleri, tarihi ve arkeolojik hazineleri ve etkin olmayan volkanları ile geniş çöl manzarasını içine alıyor.

Ortadoğu’daki ilk tam entegre, lüks, karma kullanımlı tesis olması beklenen bu proje ile  yıl boyunca ziyaretçilerin bölgeye gelmesi bekleniyor. Proje, kültürel miras ve bunu korumaya güçlü bir şekilde odaklanmış durumda ve tamamlandığında 8 bin yeni otel bölgede yer alacak.

Bölgede 200 kilometrelik el değmemiş bir sahil şeridi bulunuyor ve geniş çöl manzarasında kadim arkeolojik hazineler yer alıyor. Kızıldeniz Projesini geliştirenler, sıfır atık politika bölgesi, yüzde 100 karbon nötralitesi ve tek kullanımlık plastik yasağı ile bunun dünyanın en başarılı sürdürülebilir turist konaklamalarından biri olmasını istiyorlar.

Cebel Ömer: Krallığın en büyük inşaat projelerinden

Mekke’deki bu büyük girişim, 40 hektarlık bir alanı kapsayan ve 4.4 milyar dolara mal olan krallığın en büyük inşaat projelerinden biri. Yüksek oteller ve rezidans binaları, tamamlandıktan sonra Hac sezonu sırasında aşırı derecede artarak 100 bine ulaşan misafirlerin 36 binini ağırlayacak kapasiteye ulaşacak.

Sekiz aşamalı projede, ikiz kuleli bir otel, namaza ayrılmış özel bir alan, yedi yıldızlı bir tesis ve çoklu kuleli oteller inşa edilecek. Toplamda, yaklaşık  2 milyon metrekarelik bir inşaat alanında 40 kule inşa edilecek. Dubai merkezli finansör Shuaa Capital, geliştirici JODC’ye Ocak 2019’da 135 milyon dolarlık bir sukuk (faizsiz bono) sağladı.

Amaala: Ortadoğu’nun Rivierası

Amaala Kızıldeniz’in kuzeybatı kıyılarında planlı bir turistik yer.

Tabuk ilinde,  Kızıldeniz boyunca uzanan bu mega proje, yeni bir lüks turizm destinasyonunun kurulmasına yardımcı olan Prens Muhammed bin Selman Tabiatı Koruma Alanı’ndaki Neom şehrini ve Kızıldeniz Projesi’nin sınırını oluşturuyor.

‘Ortadoğu’nun Rivierası’ olarak adlandırılan bu proje,  2 bin 500 otel odası ve 700 özel villa ve 200 outlet  perakende bölgesini kapsayacak. Amaala, Suudi Arabistan ve daha uzak bölgelerden genç sanatçıların gelişimini amaçlayan bir sanat akademisine de sahip olacak. Üç bölgeye yayılacak olan 3 bin kilometrekarelik projenin,  kendi havalimanı bulunacak ve  lüks yolculara yönelik olacak.

Projenin başlangıç  finansmanı, yatırımın büyüklüğü açıklanmamış olmasına rağmen Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından sağlanacak.  2028 yılında tamamlanması beklenen proje, Suudi Krallığı için 22 bin  iş alanı yaratacak.

Diriye: Suudi Arabistan’ın turizm çarkını harekete geçiren yer

Diriye’deki  At-Turaif’de bulunan Salwa Palace’ın silueti

Suudi Arabistan’ın incisi olarak bilinen Diriye, Suudi Arabistan’ın turizm çarkını harekete geçiren yer. Burası ilk Suudi devletinin bölgesi, Suudi Arabistan’ın Al Suud ailesinin iktidarının asıl tahtı burada. Diriye; Riyad eteklerine kurulmuş ve ana turist destinasyonlarından biri. 17 milyar dolarlık yatırım, büyük uluslararası otel markalarının yanı sıra 100’den fazla yemek ve eğlence seçeneği de dahil olmak üzere birçok lüks tesisi içinde bulunduracak ve ilk otel 2021’in sonlarına doğru açılacak.

Diriye içinde 15. yüzyılda kurulmuş olan ve Arabistan’ın Najdi mimari tarzını çok etkilemiş olan kerpiç tuğlalı başkent At-Turaif bulunmaktadır. 18. yüzyılın ortalarında 15. yüzyıldan beri Diriye’de yaşamakta olan Al Suud Hanedanı doğdu. Günümüzde At Turaif çoğunlukla harabe halinde, fakat projenin geliştirilmesi ile müzeler, performans alanları ile 18. yüzyıl Suudi Arabistanı’na bir bakış mümkün olmaktadır.

2019’un sonlarına dek bölge, 2010 yılında UNESCO unvanı kazandığı için halka açık değildi.

Al Widyan: Dünyanın en geniş eğlence ve alıveriş bölgesi

Suudi Altyapı Emlak Şirketi, Al Widyan mega projesinin altyapısını geliştirme sözleşmesini kazandı.

Riyad’ın şehir içinde şehir kısmı olarak adlandırılan Al Widyan, başkentin 7 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan kozmopolit bölgesi olacak. Riyad’ın kuzey büyüme koridorundaki karma kullanım kenti ve eğlence merkezi, 12 bölgeye bölünecek ve karadaki alanın yüzde 50’den fazlası açık alan olarak ayrılarak Al Widyan’ın doğal vadileri etrafında oluşturulan geniş Central Park ile birleşti.

2,7 milyar dolarlık gelişme, büyük ölçüde yürünebilir olacak ve eğlence, boş zaman aktiviteleri, perakende satış ve eğitim kuruluşlarının yanında ev ve ofisler bulunacak. Al Widyan daha çok genç aileleri, öğrencileri, yaratıcı ve girişimci kişileri 20 bin yüksek ve alçak yerleşim birimlerinde bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Al Widyan içinde Suudi emlak Şirketi Al Akaria’ya göre, dünyanın en geniş alış veriş ve eğlence alanı olacak. 5 milyar dolar civarı bir maliyetle ana alış veriş merkezi olduğu kadar büyük ölçekli tema parkları, su parkları, rekreasyon kuruluşları dışarıda yemek seçenekleri bulunacak ve en son yapay zeka teknolojileri kullanılacak.

Kral Selman Parkı: Central Park’tan dört kat daha büyük olacak

Eski havaalanı bölgesinde bulunan ve şehrin otobüs ve metro hatları ile ulaşılabilen ve New York’taki Central Park’tan dört kat daha büyük olacak Riyad’daki Kral Selman Parkı 13,4 kilometre karelik bir alana yayılacak.

İslami temaların ve dikey bahçelerin vurgulanacağı, labirent ve kelebek serasının yanında 7,5 kilometre uzunluğunda dairesel bir yürüyüş yolu ve 800 bin metrekarelik bir vadi olacak. Parkta ter alacak sanat bölümünde ayrıca 400 bin metrekarelik alanda 2 bin 500 koltuklu ulusal tiyatro ve  8 bin koltuklu açık hava tiyatrosu bulunacak. Burada sinemalar, sanat akademileri, yedi müze ve 40 bin metrekarelik, partiler için alan olacak.

Ayrıca 850 bin metrekarelik bir golf sahası, 50 bin metrekarelik bir spor kompleksi, 100 bin metrekarelik bir eğlence oyunları alanı ve 140 bin metrekarelik bir su sporları bölümü ile dünya standartlarında spor tesisleri de burada yer alacak.

Parkta 12 bin konutun yanı sıra 2 bin 300 odalı 16 otel, 500 bin metrekarelik bir alana yayılan bir gıda ve perakende alanı ve kütüphaneler bulunacak.

Cidde Kulesi: Dünyanın en yüksek binası olacak

Cidde Kulesi, dünyanın en yüksek binası olacak

Cidde kulesi, dünyanın en yüksek binası unvanını Burj Khalifa’dan almaya hazırlanıyor, tamamlandığında tahmini yüksekliğinin 1 kilometre kadar olacağı sanılıyor. Cidde Kulesi, 250’den fazla katıyla rezidans birimleri, apartman katları ve otellerin bir karışımı olacak; burada Four Seasons’ın da açılması bekleniyor.

Adrien Smith+ Gordon Gill Mimarlık tarafından tasarlanan kulenin zemini 243 bin 866 kilometrekare ve dünyanın en yüksek gözlem katı burada olacak. Katın yerden yüksekliği 664 metre olacak. Bu 1,4 milyar dolarlık proje 2020’de zirveye oturacak.

Cidde Metrosu

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

مترو جدة – المركز الثاني – Zaha Hadid Architects

Khalid (@archjohani)’in paylaştığı bir gönderi ()

Suudilerin ikinci büyük şehri kendi metro sistemini 2025 yılı itibarı ile, hala yer altında yapılmakta olan üç hat ile  kurmuş olacak. Birinci aşama Kral Abdülaziz Uluslararası Stadyumu ile Prens Abdullah Faysal Stadyumunu, merkezi Al Ruwais ve Al Khozam’ı bağlayacak. 60 milyar dolarlık ağın 2020 itibarı ile tamamlanması planlandı. Bununla birlikte Cidde Metro Co. CEO’suna göre proje Cidde otobüs ağının tamamlanmasındaki gecikmelere bağlı olarak beklenenden beş yıl sonra tamamlanmış olacak.

Riyad Metrosu

Riyad Metrosu, Kral Abdlullah Financial Bölgesi İstasyonu

Suudi Krallığı’nın başkenti de 2020 yılında açılacak olan tek aşamalı metro sistemi için hazırlanıyor. Riyad metrosu dünyadaki en geniş şehir içi taşıma projelerinden biri. Tamamlandıktan sonra metro ağı 36 metre uzunluğunda, sürücüsüz ve üç sınıftan oluşacak. Bunlardan birincisi, aile ve bekarlar sınıfı olarak günde 400 bin yolcu taşıyacak. Metro ağı, otobüs ağı ile paralel çalışacak.

Riyad Kalkınma Otoritesi tarafından bir dizi istasyon için bir adlandırma müzayedesi yapıldı ve ağ için tahmini 278 milyon dolar toplandı. Projenin toplam maliyeti 23 milyar dolardan fazla. Projenin şehirdeki toplu taşıma yolculuklarındaki payını yüzde 2’den yüzde 20’ye çıkarması bekleniyor.

Mekke Toplu Taşıma Programı

Riyad ve Cidde gibi Suudi Arabistan’ın kutsal şehrinde  de yeni bir metro sistemi ve otobüs ağı geliştiriliyor. Mekke Toplu Taşıma Programı, Hac ve Umre görevini yerine getirmek  üzere her yıl kenti ziyaret eden milyonlarca kişiyi taşımak için tasarlanmış 88 servis istasyonu ile 180 kilometrelik bir hattı kapsayan bir metro ile hizmet verecek.

Ayrıca, şehrin eteklerine gitmek ve gezmek için yerel otobüsler ve servis otobüsleri ile bir hızlı transit otobüs içeren bir dizi entegre otobüs ağı da olacak. Metronun yaklaşık 20 yıl boyunca altı aşamada tamamlanması ve ilk aşamanın 2025 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Sharaan Doğa Koruma Alanı

Al Ula’nın gelişiminin merkezinde, kayalık manzaradan en iyi şekilde yararlanmak için 925 metrekarelik bir alan olan Al Sharaan Tabiatı Koruma Alanı yer alacak.  Proje, Al Ula’nın doğal bütünlüğüne odaklanıyor  ve bir zamanlar burada gelişen bitki yaşamının ve vahşi yaşamın zengin çeşitliliğini yeniden kurmayı hedefliyor.

Çevre kanyon alanının adını taşıyan koruma alanı içinde, arkeolojik açıdan zengin çevre ile lüks dinlenme imkanı sağlanacak. Kompleks,  2023 yılında tamamlanması beklenen 25 suit, 10 pavilyon ve beş resort tarzı konuttan oluşacak. Ayrıca 40 ek konut alanının yanı sıra uluslararası bir zirve merkezi, restoranlar ve lüks bir SPA da olacak.

Louvre Abu Dabi’nin arkasındaki Fransız mimar Jean Nouvel, projeyi tasarlayacak ve tesisin ana düşüncelerinden biri olan Al Ula’nın çevre manzaralarından ilham almayı planlayacak.

İnşaatın 2030 yılında tamamlanması bekleniyor.

The National