Suudi Arabistan, Burkina Faso’da kiliseye yapılan saldırıyı kınadı

Suudi Arabistan, Kuzeydoğu Burkina Faso’da bir kiliseye yapılan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği, üç kişinin de kaçırıldığı terör saldırısını kınadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada hayatını kaybedenlerin ailelerine, Burkina Faso halkına ve Burkina Faso hükümetine başsağlığı dilendi. Açıklamada, her türlü şiddetin, terörizmin ve aşırılığın ret edildiği yinelendi.

KİLİSE PAPAZIYLA BİRLİKTE 24 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Pazar günü, silahlı kişiler aralarında kilisenin papazının da olduğu 24 kişi öldürüp, üç kişiyi kaçırdığı bir saldırı gerçekleştirdi. Giderek istikrarsızlaşan Batı Afrika ülkesinde yapılan bu saldırı, bir din liderine yapılan son saldırı. Boundore Belediye Başkanı Sihanri Osangola Brigadie, saldırının Yagha şehrinin Pansi kasabasında meydana geldiğini açıkladı.

Yaklaşık 20 saldırgan, Protestan Kilisesinin dışında kadınları erkeklerden ayırdı. Saldırıda en az 18 kişi yaralandı.

Brigadie saldırıdan sonra yaralıları, saldırının gerçekleştiği yerden 180 km uzaklıkta bir hastanede ziyareti sırasında “İnsanları görünce için acıyor” ifadelerini kullandı.

Saldırı sonrası açıklama yapan bir hükümet yetkilisi, kilisenin ateşe verilmesinden önce hem Hristiyanlar hem de Müslümanların öldürüldüğünü açıkladı. Bu bölgede daha önceki saldırılarda da dini liderler hedef alınmıştı.

GEÇTİĞİMİZ SENE BİN 300 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Yardım çalışanlarının hazırladığı bir iç güvenlik raporuna göre, geçtiğimiz hafta bir emekli papaz öldürülürken bir başka papaz da silahlı kişiler tarafından kaçırıldı.

Çatışmalara dair veriler toplayan ve bunları analiz eden Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Verileri Projesi’ne (ACLED) göre Burkina Faso’da geçtiğimiz sene, bin 300’den fazla insan öldürüldü. ACLED bu rakamın bir önceki yılın yaklaşık olarak yedi katı olduğunu belirtiyor.

Yaşanan güvenlik sorunu ülkede iç çatışmanın başlamasına neden oldu. Hükümet verilerine göre 760 binden fazla insan, evlerini terk etmeye zorlandı.

Arab News