BAE, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Karkaş, BAE’nin İngiltere’nin Ortadoğu’daki en büyük ihraç pazarı olduğunu söyleyerek İngiltere ve Körfez ülkeleri arasında mümkün olan en kısa sürede serbest ticaret anlaşması imzalamaya yakın olduklarını belirtti.

Enver Karkaş, İngiltere’nin Körfez ülkeleri ile anlaşması Brexit nedeniyle üç senelik bir küçülme yaşadığını ancak artık Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile hızlı bir şekilde ticaret anlaşması yapmasını bekledikleri dile getirdi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ’NİN İNGİLTERE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMİ

Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE, Katar, Bahreyn ve Umman’dan oluşan ekonomik bir blokla hızlı bir anlaşma olasılığı, Brexit geçiş dönemi bitmeden anlaşmalar yapmak için bekleyen ticaret müzakerecileri tarafından memnuniyetle karşılanacak.

BAE tek başına, İngiltere’nin Ortadoğu’daki en büyük ihraç pazarı olmasının yanı sıra dünya genelinde de 13. en büyük ihraç pazarı.

BAE-İngiltere dostluk grubu toplantısında katılımcılara konuşan Enver Karkaş, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Brexit sonrası İngiltere’nin “serbest ticaret katalizörü” olacağına ilişkin sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

BAE, İNGİLTERE’NİN EN BÜYÜK İHRAÇ PAZARI

Enver Karkaş, “Şu an 16 milyar sterlin üzerinde bir pazarla ikili ticarette İngiltere’nin Avrupa dışından en büyük dördüncü ihraç pazarıyız. Bu rakamı 25 milyar sterlin üzerine çıkarmak istiyoruz. Dolayısıyla, erken bir KİK-İngiltere serbest ticaret anlaşması bizim açımızdan son derece önemli” ifadelerini kullandı.

İngiltere, 50 ülke ve bölgeyi kapsayan 20 ticaret anlaşması imzaladı. Ancak bu anlaşmalar İngiltere ticaretinin sadece yüzde 8’ini temsil ediyor.

The Telegraph