Diyanet: Çekirge yemek caiz!

Çekirge sürüleri Suudi Arabistan’ı yine işgal etti… Çekirgeler halk için ‘protein’ kaynağına dönüştü. Peki çekirge yemek caiz mi haram mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na göre çekirge yemek caiz! Kara hayvanlarından eti yenilip yenilmeyenler hangileridir? sorusuna cevap veren Diyanet, çekirgeler için “Çekirge de sünnette yenebileceğine dair özel hüküm bulunması sebebiyle, yenmesi helâl hayvanlar grubunda yer almıştır (Buhari, Zebâih, 13).” diyor.

ÇEKİRGE İSTİLASINDA SON DURUM

Çekirge sürüleri, Afrika Boynuzu’nda bulunan ülkelerden göç etmeye başladı ve bir kez daha Körfez Bölgesi’ne ulaştı. Bölgeye ulaşan çekirgeler Suudi Arabistan’da bolca çoğalma imkanı buldu. Çevresel koşullar ve gelişen tarım alanları, çekirgelerin üreme ve yayılma yetenekleri ile bir araya gelince sonuçta çekirgelerin geçtiği her yer zarar gördü.

Suudi Arabistanlı yetkililer, böcekler için günlük ilaçlama işlemini ikiye katlayarak bu sezonun ‘çekirge saldırısına’ ve ürünlerin  yok olmasına karşı koymaya çalışıyorlar. Çekirgelerin ise Riyad, Cizan, Mekke, Kasım ve daha fazlası dahil olmak üzere krallığın orta, doğu ve batı bölgelerine yayıldığı bildiriliyor.

Çevre, Tarım ve Su Bakanlığındaki çekirgeler ve salgın hastalıklarla mücadele birimi müdürü Muhammed Al Shammrani, Arab News’a yaptığı açıklamada, Ocak ayının başından beri günlük olarak mevcut çekirge sürüleri ile mücadele edildiğini söyleyerek ‘’Cizan’dan Mekke bölgesine kadar saldıran çekirge sürülerinin ilk üreyen neslini yok ettik. Kunfuza ve Al-Lis’te de iki çekirge sürüsünü hedefledik’’ diye konuştu.

Çekirge sürülerinden çok sayıda Ortadoğu ve Afrika ülkesi olumsuz şekilde etkilendi. Sürüler; Afrika Boynuzu boyunca Kenya, Uganda, Tanzanya, Somali ve Etiyopya’yı içeren ülkelerde yayılmaya başladı. Yüksek hızdaki rüzgarlar sayesinde çekirge sürüleri farklı yönlere taşındı ve bu sayede sürüler birçok Ortadoğu ve bazı Güney Asya ülkelerini de istila etmeyi başardı.

8 ÜLKE ÇEKİRGE İŞGALİNDE

Çekirge sürülerinin işgali altındaki ülkeler: Suudi Arabistan, Kuveyt, Yemen, Umman, Ürdün,    İran, Pakistan ve Hindistan.

Sürülerin geniş alanlara yayılması,  kış ve ilkbaharda krallığın tüm sınırlarına ve kıyılarında böcek ilaçlarının yoğun şekilde kullanılmasına neden oldu.

2019 yılının aynı döneminde Suudi Arabistan da benzer bir krizle karşı karşıya kaldı. Durumu avantaja çevirmek isteyenkrallık sakinleri protein dolu çekirgeleri tüketmeye başladı. Ancak bununla birlikte, çekirgelerde bulunan aşırı miktarda pestisit nedeniyle bu tüketimi yapmamaları da tavsiye edildi.

Bu sene ortaya çıkan çekirgelerin üstünü kapladıkları arazilerde yer aldıkları videolar sosyal medyada tekrar viral hale geldi.

ASKERİ BİRLİKLER ÇEKİRGELERE KARŞI

Uganda’nın kırılgan durumu nedeniyle Birleşmiş Milletler; ülkenin yerden pestisit püskürtmesine yardımcı olmak için askeri birlikler göndermeye karar verdi; havadan püskürtme için iki uçak gönderildi. Kenya 20 yıldır böyle büyük bir çekirge salgını yaşamadı.

Genel olarak çekirgeler yalnız bir hayat yaşama eğilimindedir ve bunu yaparken zararsızdır. Ancak, çevre koşulları doğru olduğunda, mahsuller ve yeşillikler gelişmeye başladığında  çekirgeler de aynı şekilde ürerler. Bunun mükemmel zamanlarda çekirgeler ‘hareketli, yırtıcı sürüler’ ile tanışma, üreme ve toplanma eğiliminde olur.

Çekirgeler, ürün ve tarımda ciddi hasara ve yıkıma neden olmaları nedeniyle kıtlık ve açlık sebepleri arasında yer alır.

Afrika, Ortadoğu ve Asya’ya özgü çöl çekirgesi en kötü huylu çekirgelerden biri olarak kabul edilir. Sürü oluşumunda, bin 191 kilometrekarelik bir alanı kaplayabilir.  40 ila 80 milyon arasında çekirge 1,3 kilometrekareden daha az bir alanda toplanabilir. Tek bir çekirge, kendi ağırlığında bitkileri yiyebilir, yani bir çekirge ordusu tarım alanlarını birkaç gün içinde kolayca silip süpürebilir.

SAATTE 19 KİLOMETRE HIZLA İLERLİYORLAR

Çekirgelerin boyutları yaşlarına bağlı olarak değişir; uzunlukları yaklaşık 1.3 cm ila yaklaşık 8 cm arasındadır. Yaşamları genellikle birkaç ay sürer. Çekirgeler kendi büyüklüklerinde olan canlılar içindeki en hızlı olanıdır. Saatte 19 kilometreye kadar seyahat edebilir ve günde 150 kilometreye kadar yol katedebilir.

PROTEİN DEPOSU

Bu canlılar protein ve yağ içeriği bakımından yüksek içeriğe sahiptir, bu nedenle özellikle çaresizlik zamanlarında, böcek ilacıyla kaplı olmadıklarında onları tüketmek kötü fikir olmaz, ancak aksi durumda çok kötü bir fikir olacağı aşikardır.

 

Step Feed, Korfez Haberi