Muhammed Ahmed Ibrahim’in Falling Stones Garden eseri

Burası başka bir gezegen değil, Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Desert X AlUla sergisinde modern sanatçıların gözünden çöl kültürünü keşfedin.

Suudi Arabistan AL Ula’nın inanılmaz güzel manzarasında bölgenin ilk büyük modern sergisi Desert X Al Ula, 7 Mart 2020 tarihine kadar devam edecek.  Sergiye çok sayıda sanatçı kültürlerarası diyalog yoluyla çöl kültürünü araştırıyor. Sergiye aralarında Riyad’da yaşayan Muhannad Shono, Beyrut’ta yaşayan Rayyane Tabet, Cidde’de yaşayan Raşid Al Shasha ve başka birçok sanatçı katılıyor.

Serginin küratörlüğünü Suudi Arabistanlı küratör Raneem Farsi ve Aya Alireza üstlenirken Desert X sergisinin sanat yönetmenliğini Neville Wakefield yapıyor.  Sergi, Desert X ve AlUla Kraliyet Komisyonu (RCU) tarafından organize ediliyor.

Sergiye katılan sanatçıların, kıtalararası sanat anlayışını ve diyaloğu teşvik etmek amacıyla bu serginin merkezinde yer aldığını belirten serginin küratörlerinden Farsi; “Serginin arkasındaki tarih, kavramlar ve temaların çeşitliliği coğrafi sınırların ötesinde meydana gelen kültürel değişimleri, sanatın yaratmadaki gücünü kanıtlıyor. Bölgeden ve uluslararası sanatçılar ile birlikte Desert X AlUla, Suudi Arabistan’ın sanat camiasına ses vererek ülkedeki modern sanat alanı için yeni izleyiciler yetiştiriyor. Sergilenecek çalışmaların birçoğu bölgenin tarihini hakkında bilgi veriyor. Desert X AlUla gibi sergiler sanat yoluyla daha kapsayıcı bir geleceğe ulaşmak için çalışıyoruz” diyor.

Sergide çok sayıda eserler yer alacak. Bu eserler arasında Lita Albuquerque’nin yıldız haritası NAJMA (Uzayın Şeffaf Katmanları Altına Bin Güneş Yerleştirdi) görevi bilgi ve ışık yaymak olan bir kadın astroloğu anlatan eseri de yer alıyor. Sanatçı Muhannad Shono’nun The Lost Path (Kayıp Yol), The Shortest Distance Between Two Points (İki Nokta Arasındaki En Kısa Mesafe) serisinden Rayyane Tabet’in Steel Rings (Çelik Halka) ve Rashed AlShashai’nin A Concise Passage (Kısa Geçit) eserini de görebilirsiniz.

eL Seed’in Mirage eseri

Arap çöllerinin hayvan ve bitkilerinden ilham alan BAE’li sanatçı Muhammed Ahmed Ibrahim’in Falling Stones Garden (Düşen Taşlar Bahçesi) isimli eseri ve yağmurdan sonra çölde açmış gibi görünen unsurları tasvir eden Lübnanlı sanatçı Nadim Karam’ın On Parade (Resmi Geçit) isimli eseri de Desert X’de sergilenecek eserler arasında yer alıyor. Eserler çölün kırılgan ekosistemini temsil ediyor.

RCU Sanat ve Kültür müdürü Nora AlDabal Desert X hakkında şu yorumu yapıyor:

“Sergi, binlerce yıl boyunca AlUla’dan geçen miras ve kültürlerin izlerini yaratıcı eserlerle bizlere hatırlatıyor. Desert X AlUla, AlUla‘nın bir sanat mekânı olma mirasının devamı niteliğinde. Sanat merkezi aşamasının dönüştürücü gücünü ortaya koyarak, insanlar arasında anlayış oluşturan geliştirici görüşmeler için yeni bakış açıları ve fırsatlar geliştirebiliriz. Sergi, doğal ve tarihi harikalarını korumaya, geliştirmeye ve yorumlamaya devam ederken AlUla Kültür Manifestosunun da ruhunu sergiliyor.”

Al Ula, Suudi Arabistan’ın ilk UNESCO dünya mirasları listesinde yer alan Hegra’ya ev sahipliği yapmanın yanı sıra binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Riyad’a bin 100 metre mesafede, Kuzeybatı Suudi Arabistan’da yer alıyor. Al Ula, Dadan ve Lihyan Krallığı’nın başkenti olan Antik Dadan’ın yanı sıra binlerce antik kaya sanatı sitesi, yazıt ve Hicaz Tren istasyonu çok sayıda arkeolojik mucizeye ev sahipliği yapıyor.

Şehir, üç kıta arasında bir kavşak olmanın yanı sıra Doğu ve Batı arasında bir geçit görevi görüyor.

The Desert X AlUla sergisini 7 Mart’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Harpers Bazaar Arabia