​”İsrail Irak’ı yok etmek için İran’a iki milyar dolarlık silah ihraç etti”

Eski İngiliz Dışişleri Bakanı Jack Straw, İran ve İsrail’in, Irak’ı yok etmek için birlikte çalıştıklarına dair şoke eden bilgiler paylaştı.

Haziran 2001’den Mayıs 2006’ya kadar İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Straw, katıldığı bir televizyon programında İsrail ve İran’ın 1980- 1988 yılları arasında Irak-İran savaşı sırasında Irak’ı yok etmek için doğrudan askeri ve istihbarat alanlarında koordine olduklarını ve işbirliği yaptıklarını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Sputnik Arapça’dan aktardığı habere göre, Straw, İsrail’in İran’a o dönemde ihraç ettiği silahların değerinin iki milyar dolar olduğunu söyledi.

Eski İngiliz Bakan, uzun röportajında İsrail’in İran’a Irak’ın batısındaki askeri bölgeler hakkında bilgi verdiğini bildirdi. İran’ın bu yerleri bombaladığını ifade eden Straw, Tahran’ın da Tel Aviv’e Irak’ta bulunan Osirak Nükleer Reaktörü’nün fotoğraflarını da gönderdiğini belirtti. İsrail de bu reaktörü bombalamıştı.

Eski İngiliz Dışişleri Bakanı Arapları komplolar hakkında söylenen her şeye inanmamaya ve sadece iki tarafı; ABD ve İngilizleri suçlamak yerine kendilerine güvenmeye çağırdı. Arap bölgesinin sonunda tükenecek olan petrolle ‘lanetlendiğini’ ve Arapların bu lanetten çıkmak istiyorlarsa petrole olan bağımlılığı azaltmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Sarkul Avsat