Irak’ta göstericilere ait çadırlar Gezi’deki gibi ateşe verildi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan El-Hıllani Meydanı yakınlarında göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbede sırasında göstericilere ait 3 çadır ateşe verildi. Bazı eylemciler polisin attığı göz yaşartıcı gaz nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi.

Göstericilere ait çadırların yakılması, El-Hıllani Meydanı’nda göstericiler ile güvenlik güçler arasında yaşanan ve 1 göstericinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı çatışmadan bir gün sonra meydana geldi.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği üyesi Ali el-Beyati, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, olaylarda göstericilerden ölen ve yaralanan olduğu bilgisini teyit etti.

Güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki gerilim, son günlerde protesto gruplarının bugün ‘milyonluk gösteri’ düzenleme yönünde sosyal medya üzerinden yoğun kampanya yürüttüğü bir ortama denk geliyor. Aktivist ve gözlemciler, yönetimin 25 Ekim’den bu yana göstericiler tarafından dile getirilen taleplerden hiçbirine yanıt vermemesin halk arasında yol açtığı öfkeden dolayı bugünkü protestolara büyük kitlelerin katılmasını beklediklerini dile getiriyor.

Irak’ta 700’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşın 25 kişinin yaralandığı protestolara katılımlar devam ediyor ve göstericiler taleplerine bağlılığını vurguluyor. Iraklı göstericiler, bağımsız bir siyasetçinin başkanlığında geçici bir hükümetin kurulmasını ve bu hükümetin Birleşmiş Milletler gözetiminde erken seçimler için uygun şartları oluşturmasını talep ediyor.

Iraklı aktivist Rad el-Gazi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, birçok şehirde bugün yoğun katılımlı protestoların düzenleneceği görüşüne katıldığını belirterek, “Protestolar, daha önce ilan edilen taleplerin yanı sıra siyasi partilerin adayı olan Muhammed Tevfik Allavi’yi reddetmeye odaklanmış durumda. Göstericiler, yönetime taleplerini kabul ettirene kadar, bedeli ve fedakarlığı ne olursa olsun protestoların devam etmesi gerektiği konusunda neredeyse hemfikir” dedi

Gazi, protestolarla ilgili olarak, “Muhtemelen diğer kentlerden ziyade Bağdat’taki protestolara odaklanılacak. Birçok aktivist yönetimdeki partilere baskı uygulamak amacıyla Bağdat’a geldi. Güvenlik güçleri göstericileri çatışma bölgesine çekmeye çalışsa dahi protestolar hiçbir şekilde barışçıl yapısının dışına çıkmayacak” diye konuştu.

Iraklı Milletvekili Faik Şeyh Ali, protestoları, yönetimin milisleriyle ‘barışçıl bir mücadele’ olarak niteledi.

Ali, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Ey Aziz Iraklılar… 25 Şubat, yönetimin milisleriyle mücadele zamanıdır. Milyonluk gösterilerin çıkması korkularına korku ekleyecektir” diye yazdı.

Daha önce bazı protestocu gruplar tarafından başbakanlık makamı için ismi zikredilen Ali, mesajın devamında, “Her halde ve her şartta mücadele etmede cimrilik göstermeyin. Haklar bedava verilmez, söküp alınır. Halkların özgürlüklerini ve haklarını alma konusundaki iradesi ve kararlılığı hükümdarlara boyun eğdirmiş ve onları küçük düşürmüştür” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Irak’ın eski Başbakanı İyad Allavi, görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi ve hükümeti kurmakla görevlendirilen yeğeni Muhammed Allavi’yi, göstericileri öldürenleri yargılayacak mahkemelerin kurulmasını reddetmekle suçladı.

Allavi, Twitter hesabından, “Eski hükümet (Adil Abdulmehdi) ve hatta gelecek hükümet (Muhammed Allavi) Irak halkını katledenlerin yargılanması için açık mahkemenin kurulmasını reddediyor. Bu, durumu hafif aldıklarını değil, bastırma eylemleriyle ilişkileri olduğunun kanıtıdır” diye yazdı.

Sarkul Avsat