Petrol fiyatları, koronavirüs nedeniyle yüzde 4 oranında düştü

Çin dışında da hızla yayılan koronavirüs neredeyse tüm pazarlarda etkisini göstermesi nedeniyle yatırımcılar endişeli. Bu durum Avrupa borsalarında düşüşe neden oldu.

Londra’da nisan ayında varil fiyatı 56,09 dolar olan Brent North Sea petrolü geçen cuma günkü kapanış fiyatına göre yüzde 4,12 düşüş kaydetti. New York’ta aynı dönemde West Texas Intermediate varil fiyatı yüzde 3.93 oranında değer kaybederek 51,28 dolara geriledi. Kısa süre sonra ise yüzde 4,01’lik düşüşle 51,24 dolara ulaştı.

İran, İtalya ve Güney Kore’de görülen enfeksiyon vakalarındaki artışın etkisi, küresel stokların zarar görmesine neden oluyor.

GMT 09.35 itibariyle Brent ham petrol 2,16 dolar, yani yüzde 3,4 oranında düşüşle 56,34 dolara geriledi. ABD’nin ham vadeli işlemleri 1,93 dolara denk gelen yüzde 3,6 oranında gerilemeyle 51,45 dolara düştü.

Çin’deki yerel sağlık yetkililerinin bugün dört ilde acil müdahale önlemlerini azalttığını duyurmasının ardından petrol fiyatları nispeten destek aldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dün yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ülkesinin ekonomisinin virüs salgınından alacağı darbeyi hafifletmek için gerekli politikayı izleyeceklerini söyledi.

Goldman Sachs şirketinden yapılan açıklamada bu yılın ilerleyen günlerinde, Çin’in teşvik çabalarından önce emtia fiyatlarının önemli ölçüde düşebileceği belirtildi.

Şarkul Avsat