İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam’da İnsan Hakları Kahire Deklarasyonu’nu kabul edecek

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Doktor Yousef bin Ahmad Al-Othaimeen, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İslam’da İnsan Hakları Kahire Bildirgesi’ni uluslararası insan hakları standartlarına uygun olarak revize ettikten sonra kabul edeceğini duyurdu.

İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin dışişleri bakanlarının Nisan ayında Nijer Niamey’de yapılacak toplantıda İslam’da İnsan Hakları Kahire Bildirgesi’ni onaylamaları bekleniyor.

Al-Othaimeen, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’de düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın “İslamofobi dahil” ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele etmek için gösterdiği çabaların bir kısmını vurguladığı 43. oturumunda konuştu.

Al-Othaimeen, İslam işbirliği Teşkliatı’nın ortaklarıyla işbirliği içinde “din temelinde nefret, ayrımcılık ve şiddete teşvik için kapsamlı ve uzlaşmacı bir yaklaşım” hazırladığını söyledi.

Al-Othaimeen’in adına İslam İşbirliği Teşkliatı Cenevre Daimi Temsilcisi Nassima Baghli tarafından yapılan konuşmada ise, dini aşırılık da dahil olmak üzere terörizmin uluslararası toplum için önemli bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Nassima Baghli, İslam İşbirliği Teşkiatı’nın terörist gruplar tarafından benimsenen ideolojik söylemi kınamaya devam ettiğine ve aşırılık yanlılarının ideolojik söylemine hitap etmeye odaklanan Sawt Al-Hikma (Bilgeliğin Sesi) Merkezi’ni kurduğuna dikkat çekti.

Nassima Baghli’nin konuşması, BM’nin kendi insan hakları kurumlarının ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ayrıntılı belgelerine atıfta bulunarak Rohingya Müslümanlarına karşı yapılan ayrımcılık, şiddet ve yaygın insan hakları ihlallerini de gözler önüne serdi.

Al-Othaimeen, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Amerika’dan, Filistin’deki son aylardaki eylemleri ile ilgili olarak, İsrail ile Filistin arasında olacak herhangi bir barış girişiminin meşru haklarla tutarlı olması gerektiğini vurgulamasını istediğini belirtti.

Al-Othaimeen ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Keşmirlilere verdiği desteği vurguladı ve teşkilatın Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı ve Azerbaycan’ı sınırlayan yedi bölgesindeki işgalini  devam ettirmesini kınadığını dile getirdi.

Arab News