Kurucu Kral Abdülaziz’in el-Cafurah’ta geçirdiği 50 gecenin hikayesi

Suudi Arabistan’ın doğusundaki Rub’ul Hali’nin eteklerinde yer alan ve kumlu bir bölge olan el-Cafurah, Kral Abdülaziz’in yaklaşık 123 yıl önce Riyad’a girmeden önce düşmanlardan saklanmak için 50 gece kaldığı yer olarak biliniyor.

El-Cafurah’ın adı sık sık Kral Abdülaziz tarafından tekrarlandı, burayı Riyad’ı kurtarmadan önce düşmanlardan gizlenmek için uygun bir yer olarak görmüştü. Riyad’a girdikten sonra bile kurucu Kral’ın geri dönmek için sürekli dile getirdiği bu bölgede bugün dev bir gaz sahası olduğu keşfedildi.

Suudi Tarihçi Fuad Hamza’nın Kurucu Kral’dan duyduğu ve Kral Abdülaziz döneminde yayınlanan kitabında rivayet ettiğine göre, Kral Abdülaziz Cafurah’ta 50 gece gizlendi.

Kral Abdulaziz’in bu konu hakkındaki açıklamasında, “Biz Şaban ayının tamamı ve 20 gün Ramazan ayında burada kaldık. Ramazan’ın yirminci günü Cafurah’tan başlayan hareket 1318 yılında Riyad’a girmek için yola koyuldu. Bayramda Riyad’a girip üçüncü Suudi Arabistan devletini kurduğumuzu ilan ettik” ifadeleri yer aldı.

Tarihi kaynaklar, Kral Abdülaziz’in Riyad’ı aldığında bu açıklamayı yaparken yanında 63 arkadaşı olduğunu ve Riyad’a hareket etmeden önce Kuveyt’teki babasından ve oğlundan bir mesaj aldığını, geri dönmesini ve hesapsız bir maceraya atılmamasını istediklerini belirttiğini, ancak kararından vazgeçmediğini ortaya koydu. Kaynaklarda, Kral Abdülaziz’in el-Cafurah’ın kumlarında oturan arkadaşlarına dönerek, “Ben Riyad’a gideceğim, Kuveyt’e geri dönme niyetim yok. Benimle birlikte gelecekler sağımda otursun, gelmek istemeyenler oldukları yerde kalsın” dedikten sonra herkesin kurucu kralının sağına geçtiği ve böylece Riyad’ı kurtarma planını ilan ettiği rivayet ediliyor.

Bugün Arap ve uluslararası medya platformları, el-Cafura’da Suudi Arabistan’ı dünyanın en önemli gaz üreticilerinden yapacak ve doğrudan ve dolaylı iş fırsatları sağlayacak büyük miktarları aşan bir küresel gaz alanının keşfedildiğini duyurdu.

Al Arabiya